Вирощування "білого золота" на Херсонщині

21.08.2019

Рис – унікальна злакова культура, яка для жителів багатьох країн є другим хлібом.

Зерна рису на 7-8% складаються з білків, до його складу входять 8 амінокислот, на 80% більше ніж у інших злаків легкозасвоюваних складних вуглеводів і повністю відсутній глютен (найсильніший алерген серед білків). Саме тому, рис – єдина каша, яку в необмеженій кількості можна їсти і не боятися набрати зайву вагу.

Чи знаєте Ви, що...

  • з рисового зерна виробляються крупа і крохмаль
  • з рисових зародків одержують масло;
  • в Китаї надзвичайно популярне традиційне рисове вино;
  • в Японії з рису виробляють національний спиртний напій саке і спеціальні солодощі для чайної церемонії;
  • з рисової соломи виробляють рисовий папір, картон, плетені вироби;
  • а рисові висівки використовуються в тваринництві як корм для тварин.

Існує більше 20-ти видів рису: різних сортів, кольору і ступеня обробки. Різняться також і ціни, є як більш дешевий так і досить дорогий рис. І справа тут не завжди в якості. Наприклад, імпортний рис зазвичай коштує дорожче, проте не всім відомо, що перед транспортуванням його обробляють синтетичними речовинами, які захищають рис від шкідників, додають зовнішній блиск злаку і поліпшують його смак.

Найпопулярнішим в Україні є круглозернистий рис, саме з нього готують різні пудинги, десерти, каші і, звичайно ж, модні і улюблені всіма зараз суші.

Найбільше цієї культури вирощується у Херсонській області. Під посівами рису – 6,1 тис.га., що становить 65% українсько рису.

Рисову крупу вітчизняного виробництва виготовляють винятково зі свіжовирощеного зерна, оскільки державних запасів рису в Україні немає.

Якщо хочете отримати натуральний та корисний продукт, віддавайте перевагу рису – з українських полів.