Вирощування "білого золота" на Херсонщині
Рис – унікальна злакова культура, яка для жителів багатьох країн є другим хлібом.
Зерна рису на 7-8% складаються з білків, до його складу входять 8 амінокислот, на 80% більше ніж у інших злаків легкозасвоюваних складних вуглеводів і повністю відсутній глютен (найсильніший алерген серед білків). Саме тому, рис – єдина каша, яку в необмеженій кількості можна їсти і не боятися набрати зайву вагу.
Чи знаєте Ви, що...
- з рисового зерна виробляються крупа і крохмаль
- з рисових зародків одержують масло;
- в Китаї надзвичайно популярне традиційне рисове вино;
- в Японії з рису виробляють національний спиртний напій саке і спеціальні солодощі для чайної церемонії;
- з рисової соломи виробляють рисовий папір, картон, плетені вироби;
- а рисові висівки використовуються в тваринництві як корм для тварин.
Існує більше 20-ти видів рису: різних сортів, кольору і ступеня обробки. Різняться також і ціни, є як більш дешевий так і досить дорогий рис. І справа тут не завжди в якості. Наприклад, імпортний рис зазвичай коштує дорожче, проте не всім відомо, що перед транспортуванням його обробляють синтетичними речовинами, які захищають рис від шкідників, додають зовнішній блиск злаку і поліпшують його смак.
Найпопулярнішим в Україні є круглозернистий рис, саме з нього готують різні пудинги, десерти, каші і, звичайно ж, модні і улюблені всіма зараз суші.
Найбільше цієї культури вирощується у Херсонській області. Під посівами рису – 6,1 тис.га., що становить 65% українсько рису.
Рисову крупу вітчизняного виробництва виготовляють винятково зі свіжовирощеного зерна, оскільки державних запасів рису в Україні немає.
Якщо хочете отримати натуральний та корисний продукт, віддавайте перевагу рису – з українських полів.