Святкуємо 40 років з Дня створення Генічеського управління водного господарства

10.01.2019

Генічеський район розташований в південно-східній частині Херсонщини в межах Причорноморської низовини. Це найбільш посушлива частина області. Невелика кількість опадів при високих температурах призводить до того, що ведення землеробства перебуває на межі постійного ризику, а врожайність сільськогосподарських культур досить низька. Для отримання високих врожаїв сільгоспкультур потрібне повноцінне зрошення.

Саме тому, згідно наказу Міністерства меліорації та водного господарства УРСР від 18 грудня 1978 року № 627 було створено Генічеське управління зрошувальних систем з місцем розташування у смт.Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області. З 01 січня 2005 року Генічеське управління зрошувальних систем перейменоване у Генічеське управління водного господарства наказом Держводгоспу України від 10.12.2004 № 315.

Першим начальником управління був Соболевський Василь Васильович, який очолював управління з 1979 по 1984роки. Далі його очолювали Тищенко Анатолій Якович (1984-1998 рр.) та Вельбик Михайло Сергійович (1998 – 2011 рр.).

З 2011 року Генічеське управління водного господарства очолює Косов Володимир Вікторович.

На сьогодні, водогосподарсько-меліоративний комплекс, який обслуговує Генічеське управління водного господарства- потужний і складний за структурою та роботою механізм.

На балансі управління нараховується 357,4 млн грн основних фондів, які включають 2 дільниці, насосні станції, виробничі будівлі і споруди, системи вертикального та горизонтального дренажу, відкриту зрошувальну мережу довжиною 69,04 км.

Управління в межах своїх повноважень забезпечує на території Генічеського району Херсонської області вирішення питань щодо експлуатації державних меліоративних систем, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів, гідротехнічної меліорації земель, вирішує в установленому порядку разом з місцевими органами виконавчої влади та іншими організаціями питання забезпечення населення і галузей економіки району водними ресурсами, здійснює від імені Держводагентства виробничі функції з управління інженерною інфраструктурою меліоративних систем та її окремими об’єктами, що перебувають у державній власності.

Подача води на зрошення - важливий напрямок роботи Генічеського управління водного господарства.

У структурних підрозділах Генічеського УВГ постійно проводиться робота щодо створення безпечних умов праці, попередження випадків виробничого травматизму, виконання вимог чинного законодавства з охорони праці. Кожного року відбуваються навчання з питань охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху, а також перевірка засобів індивідуального захисту.

В управлінні діє Новоолексіївська електротехнічна та фізико-хімічна лабораторія. Основне призначення лабораторії – це проведення фізичних і хімічних аналізів трансформаторного масла, проведення випробувань та вимірювань параметрів електроустановок, захисних засобів, вимірів контурів заземлення і т.ін.

Протягом багатьох років проводиться цілеспрямована робота з енергозбереження - на всіх насосних станціях впроваджено багатотарифний облік електроенергії, що дозволяє щороку економити більше 5 млн грн. На двох перегороджувальних спорудах каналів Р-5-1 та Р-5-1-1 встановлені та успішно працюють сонячні батареї потужністю 150 Вт кожна.

Важливим напрямком роботи є забезпечення на території Генічеського району раціонального використання, збереження, охорони та відтворення водних ресурсів.

Всього на території Генічеського району налічується 192 водних об’єкти загальною площею 121,1 тис. га у тому числі: озера, лимани, прибережні замкнуті водойми займають 119,7 тис. га та 2 тис. гаштучних водних об'єктів -ставків, каналів, колекторів, канав (4500 га).

Всі водні об’єкти мають статус загальнодержавного значення та використовуються для зрошення, риборозведення, рекреації.

Щорічно управління проводить заходи з покращення стану водних обʼєктів, їх збереження та охорони, а також попередження шкідливої дії вод.

Генічеське управління водного господарства тісно співпрацює з органами місцевого самоврядування та навчальними закладами, ініціює та бере участь у проведенні таких екологічних заходів, як «День Води», «День Довкілля», «День благоустрою територій населених пунктів», «День Дніпра» тощо. Проводяться відкриті уроки та конкурси малюнків у школах; організовуються суботники; висаджуються садженці дерев; упорядковуються джерела.

Для захисту територій та населених пунктів від підтоплення, побудовані дренажні системи па площі 5 тис. га та у 15 населених пунктах. Протяжність колекторно-дренажної мережі – 331,82 км; з них 20,38 км відкрита мережа та 311,44 км – трубопроводи. Кількість свердловин - 39 вертикального дренажу і 6 насосних станцій.

У різні роки в Генічеському управлінні водного господарства та його підрозділах працювали і працюють досвідчені фахівці гідромеліоративної галузі, які довгі роки свого трудового життя присвятили водогосподарській галузі і зробили вагомий внесок у її розвиток.

Добрим словом слід згадати ветеранів - тих, хто стояв у витоках формування управління і наразі перебуває на заслуженому відпочинку – колишніх начальників Соболевського Василя Васильовича, Тищенко Анатолія Яковича, « Заслуженого будівельника України» Вельбика Михайла Сергійовича; начальника експлуатаційної дільниці «Заслуженого працівника сільського господарства» Голуб Надію Федорівну; начальників відділів Кобзар Катерину Миколаївну, Плещевенко Валентину Петрівну; диспетчера Прийму Валентину Павлівну, майстра мехзагону Грицаєнка Віктора Тимофійовича та інших шанованих водогосподарників.

У Генічеському управлінні водного господарства високо цінують досвід ветеранів праці і спеціалістів, які працюють у галузі понад 30 років. Серед них: Миропольський М.С., Величко І.В., Ісмаілов С.С., Малєєв Є.Б., Косіченко Н.І., Антощук Т.О., Гоголенко Н.Д., Губарик Т.Л., Анікеєва О.Д., Маленко Л.П., Будьонний В.Д., Кохановський В.І., Голощапов В.Н., Криворучко О.В., Лебьодкін В.Г., Пігарєв А.М., Подун А.Ф., Сосновський М.О., Тищено П.В., Чир’єв В.А.

За сумлінну працю багатьох з цих працівників нагороджено нагрудним знаком «За сумлінну працю в галузі водного господарства», грамотами Держводгоспу, облдержадміністрації, облводресурсів.

Профспілковий комітет та керівництво Генічеського УВГ піклується про дозвілля працівників – організовують відпочинок та проводять культурно-масові заходи. Також, профспілковий комітет не залишається байдужим до людського лиха, та надає допомогу дитбудинкам, учасникам АТО і робітникам управління, які потребують цього.