На засіданні науково-технічної ради Державного агентства водних ресурсів України розглянули актуальні питання водогосподарського будівництва

28.11.2018

Київ. 27 листопада - Державним агентством водних ресурсів України було проведено засідання науково-технічної ради. Науковці та практики разом розглянули проблемні питання водопостачання південного регіону.

У засіданні приймав участь начальник Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра Ігор Андрієнко.

Спільно з Оленою Полонниковою - представником проектного підприємства ТОВ «Технодар-Днепр», був представлений робочий проект «Нове будівництво Іванівського групового водоводу від смт Іванівка Іванівського району до смт Нижні Сірогози Нижньосірогозького району Херсонської області».

І. Андрієнко зазначив, що в окремих районах Херсонської області проблема забезпечення населених пунктів водою одна з найгостріших у регіоні. Незважаючи на розташування відносно недалеко (до 30 км) від Каховського водосховища, багато степових сіл і селищ не мають води.

У північно-східній частині області найменш водозабезпеченими є Іванівський та Нижньосірогозький райони. Однією з проблем є якість питної води. В сільських населених пунктах зазначених районів питна вода не відповідає санітарним нормам по хімічним показникам та через підвищену мінералізацію.

Відсутність якісного водопостачання негативно впливає на соціально-економічний розвиток регіону, розвиток сільського господарства, побутові умови проживання населення.

Тому у 1998 році розпочато будівництво Іванівського групового водопроводу. На сьогоднішній день від водоводу забезпечено якісним питним водопостачанням 8 тисяч мешканців дев’яти населених пунктів Іванівського району.

У 2018 році Держводагентство підтримало реконструкцію Іванівського групового водопроводу, що дасть змогу підвищити надійність та якість водопостачання для 10 тисяч мешканців Іванівського району, відмовитись від використання потенційно небезпечного рідкого хлору та перейти на знезараження води гіпохлоритом натрію.

Реалізація проекту «Нове будівництво Іванівського групового водопроводу від смт Іванівка Іванівського району до смт Нижні Сірогози Нижньосірогозького району Херсонської області» вирішить проблему водопостачання понад 7 тисяч сільських жителів.