Відбулося чергове засідання Громадської ради при Херсонському облводресурсів

30.09.2014

30 вересня 2014 року на базі Інституту зрошуваного землеробства НААНУ відбулося чергове засідання Громадської ради при Херсонському обласному управлінні водних ресурсів за участю потужних сільгоспвиробників Херсонської області, начальників управлінь Каховського магістрального, Північно-Кримського каналів, керівництва облводресурсів та його підвідомчих організацій.
На засіданні Громадської ради, яка функціонує при Херсонському облводресурсів вже більше 1,5 роки, було прийняте рішення щодо розширення ії складу з метою створення партнерських відносин та поглиблення співробітництва між облводресурсів та водоземлекористувачами, створення умов для більш широкої участі громадськості  у формуванні та реалізації державної політики в сфері водного господарства.

Начальник Херсонського облводресурсів Коваленко Є.Є. проінформував, що вся міжгосподарська мережа каналів та гідротехнічних споруд є на балансі водогосподарських організацій області. При цьому завдяки державному контролю та державній підтримці були створені умови для збереження та недопущення знищення об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем, тому сьогодні  об’єкти міжгосподарської мережі зрошувальної системи знаходяться в технічно-справному стані і в змозі забезпечити подачу води на всю наявну площу. Суттєва ж проблема полягає у використанні саме внутрішньогосподарської мережі.
Голова ФГ «Аделаїда», перший заступник голови херсонської громадської обласної організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників Херсонської області» Рибалко С.В. зазначив, що пріоритетним напрямком у розвитку зрошення є відновлення непрацюючої  внутрішньогосподарської мережі зрошувальної системи, створивши для цього відповідні умови. Зрошувані землі мають використовуватися єдиними технологічними масивами в межах однієї меліоративної системи, але в свій час саме розпаювання земель вплинуло на порушення технології експлуатації меліоративних систем в повному обсязі.
Генеральний директор ПСП «Альфа-Агро», голова об'єднання Аграрного Союзу України в Херсонській області Брагінець І.В. та директор ТОВ «Славіч.А» Чуклов С.В. наголосили на необхідності вирішення питання щодо надання особливого статусу зрошуваним землям, де буде враховано особисту відповідальність власників і орендарів зрошуваних земель за їх використання, не як сільськогосподарських, а саме як зрошуваних, що дасть змогу об’єднати їх у єдині технологічні масиви.
Таким чином, Громадською радою було прийняте рішення щодо створення секретаріату з метою розроблення проекту пропозицій для внесення змін у діюче законодавство з питань цільового використання зрошуваних земель та надання ії у довгострокову оренду, залучившись підтримкою юридичних служб вже створених аграрних асоціацій області.
Також учасниками засідання було запропоновано створити Громадські ради при районних управліннях водного господарства, що дасть можливість чути громадську думку і бачення у досягненні основної нашої спільної мети – високоефективного використання зрошуваних земель та забезпечення продовольчої безпеки України.
Прийнята пропозиція щодо створення громадської спілки «Асоціація користувачів водних ресурсів на зрошуваних землях Херсонської області» за басейновим принципом, що дозволить охопити всі зрошувані землі Херсонщини.