Відкритий лист-звернення Президенту України П.О. Порошенку

30.09.2014


Відкритий лист-звернення Президенту України П.О.Порошенку

 

 

Копії:
Голові Верховної Ради України
О.В.Турчинову
Голові Уряду України
А.П.Яценюку

 

від колективу водогосподарників - працівників Херсонського обласного управління водних ресурсів та підвідомчих організацій, управлінь Головного Каховського магістрального та Північно-Кримського каналів,  представників «Товариства меліораторів та водогосподарників Херсонської області» та легендарних ветеранів водогосподарської галузі


Ми, водогосподарники Херсонщини, занепокоєні тим фактом, що Прокуратурою Київської області відкрито кримінальне провадження стосовно Голови Державного агентства водних ресурсів України Василя Сташука.

Згідно офіційної інформації Генеральної прокуратури України, в ході розслідування встановлено, що протягом 2011-2012 років, дослівно, було безпідставно виділено бюджетні кошти у розмірі понад 24 млн. грн. на проведення берегоукріплення Київського водосховища у районі с.Нові Петрівці. Державні гроші були витрачені незважаючи на те, що найбільшого руйнування на той час зазнавала берегова лінія Кременчуцького та Канівського водосховища.

У зв’язку з вищевикладеним нагадуємо, що відповідно до Положення, Державне агентство водних ресурсів України як центральний орган виконавчої влади, створений для реалізації державної політики у сфері розвитку водного господарства і меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів і діє виключно за Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів, іншими актами законодавства.

Наразі найкращий спеціаліст галузі, її голова і лідер відсторонений від роботи і знаходиться під домашнім арештом.

І це в той час, коли водогосподарсько-меліоративний комплекс України та, зокрема, Херсонської області з його унікальними розгалуженими мережами і наявними основними меліоративними фондами саме завдяки грамотному та професійному керівництву Василя Андрійовича Сташука вже понад десятиріччя ефективно працює, утримує на гідному технічному рівні меліоративні системи, вчасно і у повному обсязі виконує свої зобов’язання з подачі води на зрошення сільгосптоваровиробникам, щорічно розширює площі зрошуваних земель та працює на інвестиційну привабливість регіону.

Херсонщина – особливий, унікальний регіон. Саме на її території, враховуючи високу посушливість клімату її степової зони, побудовані найпотужніші зрошувальні системи, найбільшими з яких є Каховська, Північно-Кримська, Інгулецька, Краснознам’янська.

Меліорація земель є головним чинником інтенсифікації сільського госпо¬дарства, важливою складовою забезпечення сталого виробництва сільськогос¬подарської продукції, особливо в роки з несприятливими погодними умовами. Меліоровані землі фактично є страховим фондом держави. Від ефективності їх використання та збереження залежить економічна, екологічна та соціальна си¬туація в країні.

У 70 – 80 роки минулого століття в області за рахунок державних капіталовкладень і власних коштів господарств побудовано 426,8 тис.га зрошуваних сільгоспугідь. Вода для поливу сільськогосподарських культур подається 295 електрифікованими насосними станціями. Протяжність міжгосподарських зрошувальних каналів більше 1100 км.

За часи реформування аграрного сектору економіки відбулося значне скорочення обсягів зрошуваного землеробства, у 2001 році використовувалося лише 26 відсотків від наявних площ. У 2003 році на чолі нашої галузі починає працювати Василь Андрійович. І саме завдяки надзвичайним заходам, вжитими на державному та місцевому рівні, скорочення використання зрошуваних земель вдалося зупинити та поступово розпочати нарощення обсягів поливу сільгоспугідь. У 2014 році рівень використання досяг 291,8 тис. га, або 68 відсотків від меліорованих сільгоспугідь (найвищий показник в Україні).

Тяжким тягарем для сільгосптоваровиробників є сплата за електроенергію, яка використовується для водоподачі води на зрошення. Зважаючи на це, з 2003 року за ініціативою саме Василя Сташука Уряд приймає рішення щодо державної підтримки сільгосптоваровиробників, які використовують зрошувані землі, шляхом виплати компенсації вартості електроенергії, спожитої для поливу сільськогосподарських культур, що значно покращувало ситуацію на зрошуваному полі, давало змогу збільшувати обсяги та ефективність його використання, створювало привабливі умови для інвестицій.

Крім того, територія Херсонської області за умовами природної дренованості є надзвичайно сприятливою для розвитку процесів поверхневого затоплення та підтоплення. Особливо гостро, ситуація з затопленням поверхневими та, як наслідок, підтопленням ґрунтовими водами, виникає в ті роки, коли на території області випадає велика кількість опадів. Такими вони були у 1997-1998, 2004-2005, 2009-2010 роках, коли кількість опадів у двічі перевищувала середньорічну норму, а на окремих територіях та населених пунктах – втричі.

З метою упередження таких негативних явищ за рахунок державного бюджету були побудовані водовідвідні мережі у 14 сільських населених пунктах області. Такі заходи, у таких обсягах, вдалося провести завдяки тісній співпраці облдержадміністрації, Держводагентства України та Державної служби з надзвичайних ситуацій України. Побудовані останнім часом водовідвідні мережі дозволили попередити розповсюдження процесів поверхневого затоплення територій населених пунктів та запобігти загостренню соціальної напруги серед населення.

Для кардинального вирішення питань, пов’язаних із попередженням шкідливої дії вод, на території області за ініціативою Держводагентства України та облдержадміністрації Інститутом гідротехніки і меліорації УААН була розроблена Схема комплексного захисту сільськогосподарських угідь і населених пунктів Херсонської області від затоплення поверхневими і підтоплення ґрунтовими водами.

На сьогоднішній день в області розроблена і затверджена рішенням сесії Херсонської облради Комплексна програма розвитку водного господарства Херсонської області до 2020 року, до якої увійшли заходи комплексного захисту сільськогосподарських угідь і сільських населених пунктів Херсонської області від затоплення поверхневими і підтоплення ґрунтовими водами, з урахуванням заходів, передбачених вищезазначеною Схемою.

Щорічно на меліоративних системах водогосподарським організаціям в нелегких економічних умовах вдається виконувати цілий комплекс відновлювальних, ремонтних та налагоджувальних робіт, а також робіт з реконструкції, що дозволяє утримувати зрошувальні системи на високому технічному рівні та забезпечувати їх належну та довгострокову експлуатацію.

Ефективно впроваджуються заходи з енергозбереження, які значно скорочують використання електроенергії та бюджетні кошти на її оплату.
 
Завдяки встановленню на меліоративних системах приладів водообліку, які відповідають сучасним технологіям, налагоджено достовірний облік використаної води.

Отже, галузь працює і працює успішно протягом багатьох років, завдяки грамотному і професійному керівництву, а головне правильно обраній сталій кадровій політиці. На Херсонщині в системі Держводагенства працює багатотисячний колектив висококваліфікованих спеціалістів та робітників.

Василь Андрійович – гідний син українського народу, який дуже багато корисного та цінного зробив для галузі, очолюючи її з 2003 року. Ця людина, на нашу думку, за особистий вклад у розвиток водогосподарської галузі, гідна визнання та найвищих державних нагород.

Тому новина про те, що Василь Андрійович нібито підозрюється у «службовій недбалості», до глибини душі вразила нас і обурює, оскільки ми знаємо проблеми галузі, як то кажучи, з середини.  

Василь Сташук – державна людина, очолює центральний орган виконавчої влади – Держводагентство України, у роботі керується виключно державними інтересами, реалізує лише державну політику у сфері розвитку водного господарства та гідротехнічної меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів. Діяльність Держводагентства України спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра екології та природних ресурсів.

Відповідно, будь-які кошті з державного бюджету для освоєння Держводагенству надаються міністерством на виконання конкретних заходів, на конкретних об’єктах, що знаходяться у державній власності. Так було і з коштами, що Кабмін виділив на берегоукріплення Київського водосховища, яке також являється державною власністю, в районі с. Нові Петрівці.

А якщо взяти до уваги ще той факт, що  останнім часом з’явилося дуже багато охочих до «відродження зрошення», та тих, хто нібито опікується його подальшою долею, подія з домашнім арештом Василя  Сташука виглядає, як розправа над державною людиною.

Держводагентство – єдина на сьогодні організація, яка зберігла, підтримує та оновлює своє господарство і стало функціонує. Це єдина могутня система і потужний організм, що знаходиться в державній власності. Вона стало функціонує, тому, на жаль, є ласим шматочком для всіх охочих взяти водогосподарсько-меліоративний комплекс Херсонщини під «свою опіку» для «покращення».

Не для цього, ми – водогосподарники Херсонщини, починаючи з    2002 року після впровадження руйнівної для зрошення реформи села, наполегливо працюємо на відродження та збереження галузі – виконуючи заповіт будівників легендарних споруд.

Розумні люди реорганізовують те, що погано працює. У зв’язку з цим у нас виникає об’єктивне питання: а навіщо змінювати те, що працює, працює на загальнонаціональний інтерес, здатне розвиватися і удосконалюватися.

Тому, враховуючи і аналізуючи наявні факти, напрошується дуже сумний і досить невтішний висновок, що Сташука Василя Андрійовича, як принципову та справедливу людину, грамотного керівника і спеціаліста, навмисно усунули від обов’язків, щоб не заважав так званим «перетворенням».

Сподіваємося на Ваше розуміння даної ситуації, яка склалася навколо водогосподарської галузі, і віримо, що відтепер представники шанованих та поважних організацій, які ви очолюєте, приймуть об’єктивне та справедливе рішення щодо подальшої долі водогосподарсько-меліоративного господарства України та її керівника, які нерозривно пов’язані між собою.

 


25 вересня 2014 року

ПІДПИСАЛИ:

Герой України, двічі Герой соціалістичної праці, голова ради кооперативу «Зоря»                                      Д.К. Моторний
Герой соціалістичної праці, кавалер двадцяти урядових нагород, «Заслужений меліоратор УРСР»               М.М. Боня
Начальник Херсонського облводресурсів                                                                                                       Є.Є. Коваленко

Та більше 2000 працівників галузі водного господарства