Микола Андрійович Гаркуша – це історія водогосподарської галузі

08.09.2014

8 вересня 2014 року відзначаємо 100-річчя від дня народження першого Міністра меліорації і водного господарства України Гаркуші Миколи Андрійовича, який очолював галузь з 1963 по 1985 рік і зробив значний внесок у розвиток меліорації Херсонщини і України загалом.
Трудову діяльність Микола Андрійович розпочав з 18 років. Закінчив сільськогосподарський технікум і Білоцерківський сільськогосподарський інститут у 1940 році. У роки Великої Вітчизняної війни Гаркуша М.А. бере участь у боях з німецькими загарбниками. За боєві заслуги був нагороджений орденами та медалями Вітчизняної війни. Після демобілізації, з 1946 року працює директором учбового господарства Білоцерківського сільського інституту та головою Білоцерківської районної ради депутатів.
З 1952 по 1962 роки – на партійній роботі Київського обкому партії. Потім – головний радник по сільському господарству уряду Республіки Куба.
У 1963 році Гаркуша М.А. був призначений головою Державного виробничого комітету по зрошувальному землеробству і водному господарству Української РСР, яке через два роки стає Міністерством меліорації і водного господарства УРСР.
Основним напрямком розвитку меліорації і водного господарства в Україні було створення великих водогосподарських систем, таких як Північно-Кримський канал, Приазовська, Краснознам’янська, Бортницька зрошувальна, Ірпінська, Трубізька, Брегівська, Латорицька осушувально-зволожувальних, які стали запорукою виробництва сільгосппродукції.
Була створена нова галузь рослинництва – рисосіяння в Кримській, Херсонській та Одеській областях на площі 62 тис га. Уже в 1985 році на меліорованих землях України вирощувалось близько 20% продукції рослинництва замість 6,5% в 1965 р., майже 60% овочів, п’ята частина кормів. Площі зрошувальних і осушувальних систем збільшились у 4,4 і 2,2 рази і склали відповідно 2398 і 2985 тис га.
Для реалізації цієї програми було створено 26 будівельних трестів, 26 заводів по виготовленню збірних залізобетонних конструкцій, 14 ремонтно-механічних заводів, 5 проектних інститутів з 20 філіалами. Для наукових досліджень в галузі було залучено 50 науково-дослідних інститутів. Для забезпечення  технічної експлуатації водогосподарських було створено 103 управління, 10 ремонтно-будівельних ПМК і 7 гідрогеолого-меліоративних експедицій. Особливу увагу Гаркуша М.А. приділяв підготовці, вихованню й збереженню кадрів, які готувались в 4 інститутах, 14 технікумах, 30 професійно-технічних училищах і 5 комбінатах.
В системі міністерства працювало 7 Героїв Соціалістичної праці, 3,4 тис. працівників нагороджено орденами і медалями, 199 - Почесними Грамотами і Грамотами Верховної Ради СРСР і УРСР, нараховувалось 177 Заслужених меліораторів УРСР і 5 лауреатів Державної премії.
Саме М.А. Гаркуша – це історія нашої галузі.
Водогосподарники пишаються цим і пам’ятають про нього.