Колектив будівельників Новотроїцької експлуатаційної дільниці - бригада універсалів

12.08.2014

Днями в Україні відзначили День будівельників. Потужні державні будівельні організації, які раніше існували на території району, ліквідовані, приватні – не сформовані. Залишилися тільки будівельні підрозділи лише на кількох підприємствах та організаціях. Один з них – колектив будівельної бригади Новотроїцької експлуатаційної дільниці одноіменного  управління водного господарства.
Поточні ремонти дев’яти насосних станцій, дванадцяти виробничих приміщень, два з яких двоповерхові, триповерхового адміністративного приміщення – ось далеко не повний перелік «фронту робіт» невеличкого колективу цієї будівельної бригади, у складі якої всього вісім трудівників: Микола Афоніков, Лариса Акатишева, Сергій Черкас, Андрій Лисюк, Сергій Оверчук, Олександр Корзюк, Артем Доценко, Денис Бойко. Окрім того, в їх обов’язки входить обкіс прилеглих до каналів територій, очищення самих каналів від бруду та очерету, підтримання в належному стані пам’ятника Меліораторам на в’їзді в смт. Новотроїцьке, розчищення територій та відомчих доріг від снігу й льоду в зимовий період і ще багато іншого. При цьому четверо членів бригади – оглядачі каналів, троє – слюсарі-ремонтники і один – слюсар сантехнік. Двоє працівників, Микола Афоніков і Сергій Черкас, у разі виробничої необхідності (захворів хтось чи пішов у відпустку) з успіхом заміняють працівників перемичок на каналі, а Лариса Акатишева – працівників пропускного пункту.
Так вдалося зібрати команду, в якій кожен має по кілька різних спеціальностей. Адже виконання більшості з перелічених вище робіт потребує спеціальних знань, навичок і досвіду. Вчилися один в одного в процесі роботи. Кожен з членів бригади виконує певні види робіт найкраще. Наприклад, Сергій Оверчук  до роботи в управлінні водного господарства працював на будівництві житла. Він незамінний, коли треба спорудити «з нуля» щось красиве і оригінальне. Великий вазон для квітів перед адмінприміщенням - це його робота. Інші члени бригади виступали в ролі помічників.
Кажуть, що будівельник – суто чоловіча професія. Лариса Акатишева  (єдина жінка в цьому чоловічому будівельному колективі) так не вважає. У штукатурці та наклеюванні шпалер їй немає рівних. При виконанні цих робіт вона головна. У дотриманні чистоти і порядку також її слово вирішальне. Саме вона виступила ініціатором переобладнання та ремонту одного із незайнятих виробничих приміщень під побутову кімнату. Завдяки цьому бригада має належні умови для зберігання робочого одягу, прийому їжі, відпочинку.
У бригаді кожен трудівник цінний та важливий. Наприклад, коли виникає необхідність виконати сантехнічні роботи, керівництво ними бере на себе Артем Доценко. І ні в кого з цього приводу не виникає заперечень, бо знають: він розуміється на цьому найкраще. А ось коли виходять косити траву обіч каналу, пальму першості передають Андрію Лисюку. Він не тільки косить – залюбуєшся, але й найвправніше клепає коси, заточує ножі для електропилки. А ще знає повадки плазунів і не раз своєчасно попереджав колег про можливу появу зміїв. 
Денис Бойко незамінний у роботі з обладнанням. Колеги жартують, що знає чоловік чарівне слово. А якщо без жартів, то кажуть: «Руки в нього золоті». Денис власноруч полагодив косарку, яку рік не могли відремонтувати професійні ремонтники.  І тепер, коли треба підстригти газон чи скосити бур’яни та території, саме він працює з обладнанням, а інші в нього у помічниках.
Чільне місце в бригаді займає Микола Афоніков, найстарший за віком і найдосвідченіший трудівник та відмінний організатор. Коли потрібно виконувати одночасно кілька робіт, «дід» (так поважливо називають його в колективі) уміє сформувати групи, щоб кожна працювала з максимальною продуктивністю.
З розвитком нових технологій, робота будівельників стає все більш ефективніше, проте це все одно залишається одним з найбільш трудомістких і фізично важких занять. Якщо виконання якоїсь операції потребує значних фізичних зусиль, виручає Олександр Корзюк. Справжній чоловік: сильний, витривалий, надійний.
Будівельники – особливий народ. Вони завжди несуть величезну відповідальність і майже завжди виправдовують очікування. Хороші будівельники високо цінуються. Бригаду Новотроїцької експлуатаційної дільниці добре знають не тільки в управлінні водного господарства, а і в інших установах та організаціях району. В тому числі у відділеннях  районної лікарні, школах та дитсадках. І не дивно, саме її трудівники регулярно надають допомогу в проведенні ремонтів. Працюють швидко та якісно, як «для себе».
Свою роботу водгоспівські будівельники люблять. За що? Кажуть, що за корисність і практичність. Ось, наприклад, зроболи утеплення приміщення адмінбудівлі управління – людям вже затишніше працюється. Ще й на опаленні відчувається суттєва економія.
А скільки позитивних емоцій викликає ошатно зроблений ремонт, упорядкована територія! Заради цього варто вкладати в роботу душу та емоції.