Херсонському обласному управлінню водних ресурсів - 60 років

31.07.2014

У 2014 році Херсонське обласне  управління водних ресурсів відзначає 60-річний ювілей. Шістдесят років напруженої і самовідданої праці дали свій результат, яким можна пишатися і брати за взірець: Херсонська область є найбільшою в Україні і навіть в Європі за наявністю зрошуваних земель, а Херсонське облводресурсів – за наявністю основних меліоративних фондів.
Утворилось облводресурсів, а тоді воно називалось Херсонське обласне управління водного господарства 31 липня 1954 року. Це був період будівництва у великих масштабах на півдні України зрошувальних систем та водогосподарських об’єктів.
Організовано було при Виконкомі Херсонської обласної Ради депутатів трудящих на базі відділу водного господарства Облсільгоспуправління. І мало вирішувати питання у сфері використання, збереження та відтворення водних ресурсів, меліорації земель та забезпечення населення і галузей економіки області водними ресурсами.
Згідно штатного розкладу у новоствореному управлінні працювало лише вісім спеціалістів. А першим начальником було призначено Василя Лукича Гогуна.
За період з 1954 року на Херсонщині відбулись значні зміни: зростали площі зрошуваних земель, удосконалювались системи та об’єкти водогосподарського комплексу.
Відповідно значні зміни торкнулися і історії самого управління, його керівників, колективу, що власне і творив цю історію, наполегливо та самовіддано виконуючі покладені на них завдання.  Труднощі, що з’являлися під час виконання поставлених завдань, не здатні були зупинити людей, які наполегливо шукали шляхи їх вирішення і обов’язково перемагали.
В різні роки в обласному управлінні водного господарства та його підрозділах працювали і працюють досвідчені фахівці гідромеліоративної галузі, які довгі роки своєї плідної біографії присвятили водогосподарської галузі і зробили вагомий внесок в її розвиток. У першу чергу, хочеться згадати тих, кого немає наразі серед нас: Бутко Григорій Ілліч, Савіна Тамара Леонідівна, Розова Валентина Іванівна, Андрієнко Олег Іванович, Усатий Анатолій Дмитрович, Капуста Петро Іванович, Романов Григорій Феодосійович.  А також тих, хто на сьогодні знаходиться на заслуженому відпочинку: Рудницький Олександр Кирилович, Жаров Олександр Павлович, Василенко Любов Єфремівна, Круш Катерина Миколаївна, Парафінюк Любов Миколаївна, Нюшко Катерина Семенівна. А також зосередимо увагу на прізвищах тих водогосподарників, які й досі несуть вахту на своєму робочому місці: Ємченко Георгій Володимирович, Авгайтіс Віра Миколаївна, Абдуленко Наталія Георгієвна, Садовой Володимир Степанович, Яценко Олег Євгенович та багато інших славетних і шанованих меліораторів Херсонщини.
Серед цих трударів слід назвати поіменно у хронологічному порядку і тих, хто з 1954 року по сьогоднішній час в різні періоди очолював Херсонський облводгосп: Гогун Василій Лукіч, Головко Леонід Петрович, Делієв Віктор Агафонович, Рудницький Олександр Кирилович, Жаров Олександр Павлович, Риженко Микола Олексійович, Андрієнко Олег Іванович.
Біографії деяких з них і життєвий шлях віддзеркалюють історію цілих етапів розвитку меліорації на Херсонщині.
Наприклад, Головко Леонід Петрович окрім виробничої діяльності багато уваги приділяв вихованню кадрів для меліорації, приймав участь у науково-технічних розробках і впровадженню їх у виробництво, є автором 44 опублікованих науково-технічних праць.
З роботою Олександра Кириловича Рудницького  на чолі Херсонського облводгоспу зв’язано будівництво і реконструкція найбільших гідромеліоративних систем на півдні України: Каховської, Північно-Кримської, Краснознам’янської та інших.
Трудова діяльність Олега Івановича Андрієнка, який очолював Херсонський облводгосп з 2001 по 2008 рік, пов’язана із важливим періодом відновлення галузі меліорації і водного господарства на Херсонщині.
На сьогодні водогосподарсько-меліоративний комплекс Херсонщини - це найпотужніший в Україні  за своїми обсягами і надзвичайно складний за структурою та роботою механізм.
Але найдорогоцінніший скарб і досягнення обласного управління водних ресурсів – це його колектив, який на сьогодні нараховує 83 спеціаліста високого рівня. Апарат облводресурсів включає 9 відділів та 6 служб. І працює під грамотним та чітким керівництвом Єгора Євгеновича Коваленка, який очолює управління з 2009 року.
Дружний, товариський, працелюбний, відповідальний за доручену справу та висококваліфікований колектив самовіддано працює на реалізацію у межах області державної політики щодо розвитку водного господарства і меліорації земель, використання, збереження та відтворення поверхневих водних ресурсів, експлуатації державних меліоративних систем, забезпечення населення і галузей економіки водними ресурсами.
За підсумками роботи у 2013 році, згідно з комплексною оцінкою Державного агентства водних ресурсів України Херсонське обласне управління водних ресурсів, враховуючи щоквартальні показники, на протязі всього минулого року, гідно посіло  почесне перше місце в Україні.
Це гідне визнання вкладу Херсонських водогосподарників у розвиток водного господарства, меліорації земель та управління водними ресурсами.