В Херсоні підведені підсумки конкурсу "Міжнародний день Дніпра" 2014 року

15.07.2014

Значення річки Дніпро у розвитку вітчизняного виробництва і для природного середовища країни не можна переоцінити. Адже його водозабірний басейн охоплює половину території України, а 70% населення п’є його воду. Надмірне антропогенне навантаження, посилене наслідками Чорнобильської катастрофи, порушило природну рівновагу у басейні, різко знизило якість водно ресурсного потенціалу та спричинило кризовий екологічний стан багатьох територій. Довготривалий характер проблем, їх масштабність, зумовили необхідність активних дій в їх розв’язанні як органами влади, так і багатьма галузями господарства, приватним бізнесом, посилення ролі громадськості та міжнародної спільноти, із мобілізацією місцевих ресурсів та ініціатив.

З метою вирішення проблем екологічного відродження р. Дніпро, рішенням засідання Дніпровської Басейнової ради (23-24 травня 2013 р.), її Секретаріатом у рамках святкування Дня Дніпра було запропоновано проведення щорічного конкурсу «Міжнародний День Дніпра». Листи-звернення щодо підтримки цих ініціатив були направлені до обласних Рад народних депутатів та державних адміністрацій областей, що знаходяться у басейні р. Дніпро, у тому числі Херсонської.

Мета Конкурсу: підвищення рівня громадської свідомості і відповідальності щодо охорони навколишнього природного середовища, зокрема водних ресурсів Дніпровського басейну; залучення всіх верств громадянського суспільства до практичної діяльності, спрямованої на екологічне оздоровлення річки Дніпро, поліпшення стану водних джерел, річок та водойм; підвищення екологічної та правової обізнаності населення, сприяння розвитку громадських ініціатив.

11 липня 2014 р. вже вдруге Херсонською обласною комісією з проведення щорічного конкурсу “Міжнародний день Дніпра” було підведені підсумки Конкурсу. До складу комісії увійшли представники Херсонського обласного управління водних ресурсів, Херсонської торгово-промислової палати, Херсонської обласної організації Всеукраїнська екологічна ліга, департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації, кафедри охорони довкілля та збалансованого природокористування Херсонського державного аграрного університету.

Учасники Конкурсу, серед яких сільські, селищні та міські ради, загальноосвітні та позашкільні навчальні заклади, громадські організації, окремі громадяни, представили матеріали, в яких вони звітували про конкретну роботу, наміри та дії, спрямовані на екологічне оздоровлення, гармонійне співіснування, відродження багатства і краси річки Дніпро.

Представлені роботи розглядались за двома напрямами діяльності, що підтримуються конкурсом:

  • проведення робіт з екологічного оздоровлення басейну р. Дніпро органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськими організаціями, навчальними закладами, установами (впорядкування і догляд (очистка, залуження, заліснення) прибережних захисних смуг річок басейну р. Дніпро; відновлення та впорядкування водних джерел; ліквідація стихійних звалищ сміття у прибережних захисних смугах водойм; облаштування організованих рекреаційних зон тимчасового відпочинку людей);
  • заходи інформаційно–просвітницької діяльності серед населення (підготовка та поширення брошур, буклетів, плакатів, листівок, тощо про значимість екологічно–здорової роботи Дніпра і плани дій з його охорони та відновлення; висвітлення реалізації заходів за тематикою завдань конкурсу у засобах масової інформації; проведення науково–практичних конференцій, конкурсів, виставок; організація постійно діючих фестивалів, народних свят, конкурсів, присвячених історичному минулому р. Дніпро, відродженню традицій та пам’ятних місць, тощо).

На цьогорічний Конкурс представлено 13 робіт учасниками з міст Херсон, Нова Каховка, Гола Пристань, колективами загальноосвітніх Горностаївської, Коробківської, Дмитрівської, Дудчанської, Малокаховської шкіл, сільських рад Васильківської, Любимівської, Голопристанського та Горностаївського районів.

Після узагальнення та аналізу наданих матеріалів, визначено трьох кандидатів на перемогу по кожному напрямку конкурсу “Міжнародний день Дніпра” 2014 :

- по напрямку Проведення робіт з екологічного оздоровлення басейну р. Дніпро, збереженню та відновленню водних ресурсів:

    Васильківська сільська рада Каховського району.
    Екологічна бригада “Еко-варта” Славненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Гороностаївського району.
    Виконавчий комітет Голопристанської міської ради.

- по напрямку Еколого–просвітницька діяльність:

    Херсонський центр дитячої та юнацької творчості Херсонської міської ради.
    Голопристанська районна станція юних натуралістів.
    Станція юних натуралістів Н.Каховської міської ради.

Також, комісія одноголосно вирішила нагородити всіх учасників Конкурсу грамотами та подяками.