Україна має захопити лідерство на ринку продовольства, - Арсеній Яценюк

11.07.2014

«У десятилітній перспективі Україна може потроїти обсяг виробництва сільськогосподарської продукції і продовольства», - заявив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час Третього Всеукраїнського аграрного форуму в четвер, 10 липня.

Він підкреслив, що для економічного зростання України Уряд ставить перед собою дві цілі – розвиток агропромислового комплексу та енергетики, і під час Форуму зупинився на питанні АПК.

Арсеній Яценюк зазначив, що Україна - друга у світі за обсягами ріллі і перша в Європі за сільськогосподарським потенціалом: «Основне завдання, яке стоїть перед Україною, - захопити лідерство на ринку продовольства».

Друга ціль економічного зростання України, за словами Арсенія Яценюка, - «це розвиток енергетики, але я про це не буду, з вашого дозволу, на цьому форумі говорити».

Глава Уряду підкреслив, що кількість населення у світі зростає й нагадав, як змінилася структура споживання харчових продуктів, коли 2008 року в Китаї розпочалося економічне зростання: «Зразу змінюється ціна, а після цього суттєво піднімається потреба».

«Світ може прожити без багатьох речей. Теоретично можна прожити без газу й нафти - на сонячній енергії і біопаливі. Теоретично можна прожити без нових автомобілів. Але точно, без чого не можна прожити, – без їжі. І ми як країна номер один по потенціалу повинні нагодувати своїх громадян дешевими і якісними продуктами харчування і захопити зовнішні ринки. Це ціль, яку ставить перед собою очолюваний мною Уряд», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що до 2020 року Україна разом зі Сполученими Штатами Америки може контролювати 65% світового ринку кукурудзи: «Коли ти контролюєш 65% світового ринку, набагато легше домовлятися про будь-що, в тому числі й про газ, нові ринки збуту, перспективні інвестиційні проекти».

«Тому ми разом ставимо для себе реально амбіційну ціль, яку можна досягнути – світовий лідер на ринку продовольства», - додав він.

Для цього, за словами Арсенія Яценюка, Уряд України розпочав із західними партнерами підготовку так званого «плану Маршалла» для України - плану відбудови. Він, зокрема, передбачає отримання Україною інвестицій в аграрний і енергетичний сектори.

Він повідомив, що Уряд почав відповідні перемовини зі США: «Тут у нас дорога з двостороннім рухом. У них є зацікавленість поставляти в Україну нові технології, інфраструктуру для зберігання і переробки зерна і продовольства. А в нас є зацікавленість взяти їхні гроші не на рік, не на десять, а на двадцять. І не під 20%, а під 2%. Вони реально усвідомлюють, що даючи гроші в аграрний сектор України, можна їх і повернути, і ще на цьому заробити».

«Я особисто займаюся тим, щоб протягом найближчих двох місяців вийти на перший проект рішення, що ми з нашими західними партнерами можемо зробити в питанні розвитку АПК. Вони нам поставляють техніку, вони інвестують, а ми разом спільно виробляємо і продаємо», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Ще однією причиною, чому аграрний сектор є надзвичайно важливим для України, Арсеній Яценюк назвав приток валюти. Він зазначив, що тільки експорт зернових приносить 4 мільярди доларів США на рік, а загальний обсяг експорту за статистикою минулого року - 17 мільярдів доларів: «Я не знаю іншої галузі в країні, яка може принести більше валюти для України».

«Тому продовольча програма країни є завданням номер один. І це реальність, а не фікція», - додав Арсеній Яценюк.

www.kmu.gov.ua