Михайло Мельник особисто контролює вирішення питання щодо відновлення русла річки Каланчак

24.06.2014

«5 липня 2014 року спливає термін дії оголошення щодо встановлення права власності гідротехнічних споруд (дамб), які перегороджують річку Каланчак, внаслідок чого перешкоджають вільному руху води, спричинюють замулення і створюють загрозу припинення її існування», - зазначив заступник голови облдержадміністрації Михайло Мельник під час проведення робочої групи з питань визначення впливу рибоводних ставків у гирлі річки Каланчак на її гідрогеологічний та екологічний стан і наголосив на необхідності вирішення цієї проблеми в найкоротші терміни.
Так, у ході обговорення заступник голови Каланчацької райдержадміністрації Ганна Загорулько повідомила про те, що за оголошенням знайшовся власник дамб. Це приватне підприємство агрофірма «АМУР», яке використовує дамби протягом 14 років.
Але за результатами прокурорської перевірки виявилося, що агрофірма не має ніяких документів юридичної сили, які б підтверджували право її власності. Тому, якщо до 5 липня вона не надасть ніяких відповідних документів щодо законності їх діяльності на території річки Каланчак, то пакет необхідних документів, зібраний райдержадміністрацією, буде переданий до суду, який матиме усі підстави передати гідротехнічні споруди у власність територіальній громаді.
«Окрім того, якщо ПП агрофірма «АМУР» доведе своє право власності на дамби, то вони будуть вимушені виконувати всі необхідні заходи щодо підтримання нормального екологічного стану річки. В іншому випадку гідроспоруди у судовому порядку будуть відібрані у ПП агрофірми «АМУР» та передані територіальній громаді, яка збирається прийняти рішення щодо їх руйнації з метою створення вільного протоку для води», - повідомив заступник голови обласної державної адміністрації.
Тому Михайло Мельник доручив керівництву Каланчацькій районній державній адміністрації зібрати пакет усіх необхідних документів та зі спливом часу негайно передати його до суду, аби вирішення проблеми не затримувалося.
Разом з тим, голова Каланчацької організації Партії Зелених Михайло Романов запропонував установити на Північно-Кримському каналі для промивання річки від мула, який накопичується, сіфон. Це питання, за словами Єгора Коваленка, начальника обласного управління водних ресурсів, уже розглядається і буде вирішене до кінця року.