Позитивний досвід співпраці водогосподарських служб та виробників сільськогосподарської продукції

23.05.2014

Відомо, що в Херсонській області є проблеми з підтопленням ґрунтовими водами зрошуваних земель та сільських населених пунктів. Спостереження за гідрогеологічною ситуацією в рамках державного еколого-меліоративного моніторингу систематично здійснює Каховська гідрогеолого-меліоративна експедиція (КГГМЕ) Херсонського обласного управління водних ресурсів.
Прикладом прояви підтоплення земель міг бути невеликий відрізок приканальної зони вдовж лівої дамби каналу Р-2 в Чаплинському районі біля НС-17 та частки «фрегатного» поля, що прилягає до каналу. Тут на декількох десятках гектарів через близьке залягання ґрунтових вод неможливо було навіть прибрати урожай.
Ще в 2011 році, досконало вивчивши ситуацію на ділянці, фахівці Каховської ГГМЕ, які проводили гідрогеолого-меліоративне обстеження території, дали землекористувачу і Управлінню Каховського магістрального каналу свій висновок про гідрогеологічні умови ділянки, причини її підтоплення та пропонували заходи, які потрібні для поліпшення обстановки. Основні рекомендації зводились до здійснення заходів спрямованих на скорочення живлення ґрунтових вод за рахунок зменшення фільтраційних втрат з каналу, регулювання поливного режиму на зрошуваному полі та штучного зниження рівня ґрунтових вод в приканальній зоні.
Результат заходів не змусив себе очікувати. Експлуатаційні служби ГКМК виконали ремонт залізобетонного облицювання ділянки каналу, а землекористувач ПП «Софіта Юг» скоротив поливні норми на «фрегатному» полі, а також за свій кошт облаштовує просту в інженерному плані, але ефективну с точки зору зниження рівня ґрунтових вод споруду.
За своїм призначенням це відсічна горизонтальна дрена. Але цікава її нетрадиційна конструкція і технологія будівництва. Екскаватором на ширину ковша викопується канава завглибшки до 1,5 м (нижче рівня ґрунтових вод). Канава засипається до глибини 50-60 см дренуючим матеріалом, який слід накрити зверху плівкою, а потім провести рекультивацію ґрунтового шару. В нижньому кінці даної дрени обладнаний оглядовий колодязь глибиною більш 1,5 м для спостереження за рівнем ґрунтових вод. По мірі підйому рівня води в дрені, а її протяжність вдовж каналу Р-2 біля 500 м, вода з колодязя за допомогою пересувного насосного обладнання відкачується з подальшим її скидом в канал. Тим самим знижується рівень ґрунтових вод на підтопленій ділянці. Просте, відносно дешеве і дієве рішення.
Ефективність проведених на проблемної ділянці заходів була оцінена спеціалістами КГГМЕ при повторному гідрогеолого-меліоративному обстеженні в цьому році: рівень ґрунтових вод знизився на 0,7 м в порівнянні з тим, коли дрени ще не було.
Це яскравий приклад того, як співпраця водогосподарських служб та виробників сільськогосподарської продукції приводить до позитивних наслідків і вертає в сівозміну підтоплені землі. Цей досвід буде корисним і для багатьох землекористувачів, поля яких потерпають часткове підтоплення в зоні впливу зрошувальних каналів. При цьому кваліфіковану допомогу їм готова надати Каховська гідрогеолого-меліоративна експедиція.

Начальник Гідрогеолого-меліоративної партії
Каховської гідрогеолого-меліоративноїекспедиції В.Мельник