Водогосподарськими організаціями здійснюються заходи з водообліку на насосних станціях та відкритій меліоративній мережі

14.05.2014

Щороку відповідно до наказів Держводагентства про основні напрямки роботи з експлуатації водогосподарсько-меліоративного комплексу, водогосподарськими організаціями здійснюються заходи з водообліку на насосних станціях та відкритій меліоративній мережі.
Питання достовірного обліку води на меліоративних системах є актуальним та необхідним, в першу чергу для роботи з водокористувачами. З цією метою на виконання доручення Держводагентства було запроваджено «Галузеву програму водообліку на міжгосподарській меліоративній мережі Херсонського облводресурсів на період з 2009 до 2011 року». Основне завдання програми оновлення приладів, які відпрацювали свій амортизаційний термін та морально застаріли і встановлення сучасних ультразвукових приладів з програмним забезпеченням на насосних станціях. Також за програмою передбачалось встановлення водомірних рейок у пунктах обліку води на відкритій мережі як на зрошувальних, так і на осушувальних системах.
На сьогодні питання водообліку вирішується в процесі реалізації поточних завдань з експлуатації водогосподарських систем. Всього управліннями водного господарства Херсонського облводресурсів встановлено 176 сучасних приладів водо обліку типу УВР-011 на насосних станціях зрошення. Розпочалося обладнання сучасними приладами водообліку точок водовиділу відкритої зрошувальної мережі. Так, Скадовським управлінням у 2013 році придбано прилад «Дніпро-7», який буде задіяно у роботі на каналі Х-10 Краснознам’янської зрошувальної системи
Реалізація зазначених заходів у поточному році на Північно-Кримському каналі ускладнилася, у зв’язку з неможливістю його планової роботи як цілісного інженерного комплексу та з відсутністю конкретних пропозицій щодо укладання договірних відносин для водозабезпечення потреб Криму.
У зв’язку з вищевикладеним, Держводагентством прийнято рішення щодо улаштування у відкритому руслі на 91 км Північно-Кримського каналу споруди з водообліку. Зазначена споруда з водообліку забезпечить достовірний облік води для потреб АР Крим та оптимальний експлуатаційний режим подачі води водокористувачам Херсонської області.
За конструктивними параметрами вона є переливною і не перешкоджає подачі води до АР Крим.