Промивка русла р. Інгулець здійснюється згідно з Регламентом

24.04.2014

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 листопада 2013 року № 893-р «Про скидання надлишків зворотних вод у р.Інгулець», на умовах державно-приватного партнерства здійснюється подача дніпровської води для промивки русла та екологічного оздоровлення р. Інгулець, поліпшення якості води у Карачунівському водосховищі та на водозаборах зрошувальних систем Миколаївської та Херсонської областей.
Подачу води по каналу Дніпро-Інгулець розпочато 1 квітня поточного року. Держводагентство України підтримує зазначений захід, як один із пріоритетних, оскільки це створює можливість для екологічного оздоровлення р. Інгулець, яка забезпечує водою один з найбільших промислово розвинених регіонів країни – Кривбас.
Промивка русла річки Інгулець дозволить виштовхнути високо мінералізовану призму з її русла.
Станом на 24 квітня призма знаходиться нижче водозабору Інгулецької зрошувальної системи. Якість води на водозаборі відповідає нормативній і це дозволяє забезпечити подачу води для поливу сільськогосподарських угідь Миколаївської області.
Держводагентством забезпечено контроль за дотриманням встановленого Регламенту промивки та екологічного оздоровлення р. Інгулець, поліпшення якості води у Карачунівському водосховищі та на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи і моніторинг якісного стану р. Інгулець.