Михайло Мельник особисто контролює питання впливу рибоводних ставків у гирлі р.Каланчак

03.04.2014

«Сьогодні наше завдання – розглянути проблемні питання, пов’язані із зарегульованістю річки Каланчак у зв’язку із будівництвом рибоводних ставків у гирлі річки, та знайти шляхи їх вирішення», - зазначив Михайло Мельник, заступник голови обласної державної адміністрації, під час засідання робочої групи з питань визначення впливу рибоводних ставків у гирлі річки Каланчак на її гідрогеологічний та екологічний стан.
Нагадаємо, на останній нараді, яка відбулася 18 червня 2013 року, було прийнято рішення провести незалежну гідро-екологічну експертизу пониззя р.Каланчак.
За словами директора Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Петра Поповича, експертиза вже проведена. Її результати показали, що рибоводні ставки негативно впливають на гідро-екосистему  в пониззі р.Каланчак. Окрім того, негативний вплив на річку чинять дамби, які перешкоджають вільному руху риби та є одним із чинників підтоплення території.
«У воді риболовних ставків концентрація біогенних елементів набагато вища, ніж у воді Каланчацького лиману р.Каланчак. Зокрема, концентрація азоту амонію, азоту нітратного, фосфатів в середньому вдвічі перевищувала значення отриманні у лимані», - доповів він.
В той же час, експертиза показала, що ставки втратили свій природний потенціал, тобто не використовуються повною мірою у земельному господарстві.
Відповідно до цього, було прийнято рішення про віднайдення законного власника земельних територій та примушення його законними методами здійснити ліквідацію наслідків негативного впливу на річку. Для цього Каланчацька райдержадміністрація надала 5 липня 2013 року до місцевих засобів масової інформації відповідне оголошення. Пошуки власника триватимуть протягом року, а саме до 5 липня 2014 року. Після спливу терміну, в разі відсутності законного власника, зазначена територія автоматично стає власністю місцевої громади (державною власністю).
Обговоривши наступні кроки у вирішенні цієї проблеми, заступник голови обласної державної адміністрації Михайло Мельник доручив Державній екологічній інспекції та Державній інспекції сільського господарства провести позапланові перевірки щодо підтвердження виявлених раніше порушень існування рибоводних ставків та дамб.