Каховській гідрогеолого-меліоративній експедиції – 50 років

01.04.2014

01 квітня 2014 року відзначає свій 50-річний ювілей Каховська гідрогеолого-меліоративна експедиція Херсонського обласного управління водних ресурсів.
Каховська гідрогеолого-меліоративна експедиція була створена для здійснення систематичного контролю за меліоративним станом зрошуваних земель в системі Держземводгоспу УРСР на підставі постанови ЦК КП України і Ради Міністрів Української РСР від 8 лютого 1964 №156 «Про заходи щодо ефективного використання зрошуваних земель і поліпшення водогосподарського будівництва в Українській РСР». Наказом №72  Держземводгоспу УРСР від 5 березня 1964 року з 01 квітня 1964 року на базі Каховської гідрогеологічної станції була організована гідрогеолого-меліоративна експедиція в м.Нова Каховка з чисельністю персоналу в кількості 138 чоловік. Підпорядкована вона була Управлінню експлуатації меліоративних систем і гірських річок Держземводгоспу УРСР. Методичне керівництво роботами експедиції було доручено Українському науково-дослідному інституту гідротехніки і меліорації.
Об'єктами робіт Каховської ГГМЕ була величезна територія межиріччя Південний Буг-Молочна, на якій розташовувалися Інгулецька, Краснознам’янська, Чаплинська, Каланчацька і Каменська зрошувальні системи, а також території, на яких проектувалося будівництво Каховської, Верхньо-Рогачицької та інших іригаційних систем в межах Херсонської, Миколаївської, Одеської, Запорізької областей та Криму.
Основним завданням експедиції було меліоративно-гідрогеологічне обслуговування експлуатації зрошувальних систем, підготовка рекомендацій господарствам щодо недопущення подальшого погіршення меліоративного стану зрошуваних земель та забезпечення фактичним матеріалом натурних спостережень проектних та експлуатуючих організацій для освоєння зрошувальних і дренажних систем, що проектуються та будуються.
Вирішувати поставлені завдання на такій величезній території однієї експедиції було не під силу. Назріла необхідність у створенні спеціалізованої служби в масштабах республіки. Тим більше, що меліорація зробила крок і в гумідного зону, де реалізовувалися плани осушення перезволожених земель.
В даний час Каховська ГГМЕ веде еколого-меліоративний моніторинг зрошуваних та прилеглих земель і сільських населених пунктів Херсонської області, які знаходяться в зоні зрошувальних систем на загальній площі близько 0,7 млн.га, у тому числі, на зрошуваних землях (426,1 тис . га), дренажних системах (92,5 тис.га), частина з яких призначені для захисту від підтоплення 106 населених пунктів, в 206 населених пунктах, що підтоплюються і перебувають під загрозою підтоплення, а також на 195 тис.га прилеглих до зрошувальних систем незрошуваних землях.