В обласному управлінні водних ресурсів пройшли громадські слухання

27.03.2014

27 березня 2014 року на базі Херсонського обласного управління водних ресурсів пройшли Громадські слухання на тему: Реалізація заходів з підвищення ефективності використання зрошуваних земель в Херсонській області.
У заході прийняли участь  головний інженер облводресурсів Ємченко Георгій Володимирович, голова Херсонської обласної організації «Спілка економістів України» Бигун Володимир Іванович; голова обласної федерації споживачів Задніпряна Віра Степанівна; заступник директора інституту зрошуваного землеробства НААН України Малярчук Микола Петрович; голова Херсонської обласної організації Всеукраїнська екологічна ліга Ідоятов Володимир Аршидинович, заступник генерального директора ДП «Херсонстандартметрологія» Онищенко Владислав Вікторович, а також спеціалісти управління водних ресурсів.
В ході громадських слухань присутні були проінформовані з питання щодо ефективності використання зрошуваних земель в Херсонської області на сучасному етапі та його перспективи.
Так, в цілому по області налічується 426,8 тисяч гектарів зрошуваних земель, або 21,6 % від загальної площі сільгоспугідь. У минулому році залучено до використання 291,5 тис га зрошення, що на 4,1 тис га більше обсягів 2012 року, або 68% від наявних.
Водогосподарські організації у поливному сезоні  минулого року забезпечили безперебійну водоподачу сільгосптоваровиробникам області відповідно укладених договорів про надання послуг пов’язаних з подачею води на полив сільськогосподарських культур та заявок водокористувачів.
Відповідно до матеріалів проведеної у 2013 році інвентаризації зрошувальних систем в області не використовується за призначенням 135,3 тис га, з яких 75,5 тис га зрошуваних земель, які знаходяться в оренді.
Декілька слів було сказано про фактори, які стримують на сьогодні розширення площ зрошення. Один з них: розпаювання таких площ.
Використовувати зрошувані землі у межах однієї меліоративної системи необхідно єдиним технологічним масивом, це суттєво поліпшить умови впровадження інвестиційних проектів в області з метою відновлення зрошення.
В останні роки в структурі посівних площ переважають вологоємкі сільгоспкультури. Лінії електромереж та енергообладнання, яке знаходиться на балансі енергопостачальних організацій, не розраховано на такі навантаження і потребує модернізації.
Не зважаючи на це, сільгосптоваровирбниками області  складено протоколів-намірів на полив сільгоспкультур на площу 297,0 тис га, що відповідає плану поливу 2014 року. Планується додатково задіяти у використанні 5,5 тис га зрошуваних земель, впровадити краплинне зрошення на площі 5,4 тис га, задіяти у поливі 4,5 тис га ділянок-«супутників».
Після укладання договорів водогосподарськими організаціями області буде забезпечена безперебійна водоподача на полив сільгоспкультур відповідно до замовлень водокористувачів.