22 березня світова спільнота відзначатиме Всесвітній День Води

20.03.2014

22 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день води, проведення якого у 1992 році започатковано Генеральною Асамблеєю ООН з метою привернути увагу до важливості прісної води.
Тема Всесвітнього дня води у 2014 році буде присвячена взаємозв'язку води та енергії. Координацію проведення святкувань покладено на Університет Організації Об'єднаних Націй (UNU) та організацію Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO).
Вода та енергія тісно взаємопов'язані і взаємозалежні. Виробництво та передача енергії вимагає використання водних ресурсів, особливо це стосується   гідроелектростанції, атомних і теплових джерел енергії.
З кожним роком зростає інтерес до біопалива та створює додатковий попит на водні ресурси.
Прогнозується, що навіть на номінальне зростання попиту на біопаливо (скажімо на 5 % для автомобільного транспорту до 2030 року, за прогнозом Міжнародного енергетичного агентства) може підштовхнути попит на цілих 20 % на воду, що використовується для сільського господарства у всьому світі. Крім того, виробництво біопалива супроводжується збільшенням забруднення води, збільшенням використання добрив і сільськогосподарських хімікатів.
Можна стверджувати, до  взаємозв'язку між водою та енергією має бути приділена належна увага. Промислові підприємства є великими водними та енергетичними споживачами, тому екологізація промислового сектору підвищить екологічно чисте виробництво. Особлива увага повинна бути зроблена на підвищення ефективності використання води у виробництві енергії - по суті виробляючи більше кВтг у краплі води.
З іншого боку, близько 8 % світового виробництва енергії використовується для лікування, відкачування та транспортування води різним споживачам.