У 2014 році планується забезпечити зрошенням 297,0 тис. га земель

19.02.2014

Начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів взяв участь у засіданні колегії обласної державної адміністрації, на якій розглядалось питання підготовки до весняно-польових робіт у 2014 року.
Під головування Миколи Костяка, голови облдержадміністрації, та за участі Віктора Пелиха, голови облради, відбулося друге у цьому році засідання колегії обласної державної адміністрації.
Перебуваючи із робочими візитами у Іванівському та Нижньосірогозькому районах, Микола Костяк оглянув стан озимих зернових культур і пересвідчився в тому, що вони знаходяться у гарному стані.
«Тепер я розумію, чому всі райони під час презентацій програм економічного, соціального та культурного розвитку так підвищили свої показники урожайності на цей рік. Але це не означає, що ми маємо розслабитися, навпаки, ми повинні працювати іще більше. Тому друге питання, яке ми розглянемо на сьогоднішній колегії, стосується стану підготовки агропромислового комплексу області до проведення  весняно-польових робіт у 2014 році», - сказав голова обласної державної адміністрації Микола Костяк під час колегії облдержадміністрації, участь у якій взяв і голова облради Віктор Пелих. 
Як доповів Віталій Ярмак, директор Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, під урожай 2014 року озимих зернових культур посіяно 575,1 тис. га, що на 43,5 тис. га більше, ніж минулого року.
«Насінням ярих зернових культур сільгосппідприємства області забезпечені на 103%. Забезпеченість добривами для проведення комплексу весняно-польових робіт становить 84%. Орієнтовна потреба області в дизельному пальному для проведення  весняно-польових робіт в 2014 році складає 19,2 тис. тонн, з яких наразі в наявності 13,8 тис. тонн пального (73%)», - зазначив Віталій Ярмак. 
Разом тим, у цьому році планується забезпечити зрошенням 297,0 тис. га земель. У цілому по області готовність до поливного сезону складає 210 тис. га, або 72%. «Найбільше площ зрошуваних земель  до поливного сезону залишилося підготувати в таких районах: Чаплинському – 14,6 тис. га, Каховському – 9,5 тис. га,   Скадовському – 7,7 тис. га, Каланчацькому – 6,4 тис. га. Дощувальна техніка по області підготовлена на 73%», - доповів директор Департаменту.
Загальна потреба сільгосппідприємств області у фінансуванні проведення весняно-польових робіт у 2014 році складає 1736,8 млн грн, дефіцит коштів буде покрито за рахунок кредитів та укладання форвардних контрактів. На звітну дату сільгосптоваровиробниками залучено кредитні ресурси банківських структур на 94,6 млн грн.
По завершенні засідання колегії облдержадміністрації, під час брифінгу представникам ЗМІ Микола Костяк повідомив, що в цьому році планується отримати врожай зернових культур не менше, ніж у минулому. Більш того, за його підрахунками, урожайність має становити близько 2,5 млн тонн.