Підсумки роботи Чаплинського управління щодо виконання договірних зобов’язань у 2013 році

11.02.2014

Посушливі погодні умови минулого року та відсутність продуктивної вологи у ґрунті обумовили початок поливу сільськогосподарських культур з другої декади квітня.
У пікові періоди максимальних температур повітря, червень-липень, середина серпня, по управлінню працювало 28 насосних станцій.
Щоденно поливалось від 1,5 до 2,0 тис.га. зрошуваних земель, в поливі було задіяно 180-260 одиниць дощувальної техніки.
За сезон 2013 року полито 36,2 тис.га. зрошуваних земель, що становить 72 % від наявних у районі та на 1,0 тис.га. більше ніж полито у 2012 році.
Виконано 238,8 тис.га  гектарополивів, кратність поливу склала 6,6 рази.
Краплинним зрошенням полито 762га, під полив ділянок-«супутників» використано 1500 га., що на 400 га. більше ніж торік.
З сільгосптоваровиробниками району було укладено 117 договорів про надання послуг пов’язаних з подачею води на полив сільгоспкультур.
Водоподача здійснювалась своєчасно, згідно з заявками водокористувачів і в повному обсязі. В точку виділу подано 126,9 млн.м.куб., що на 2,3 млн.м.куб. більше ніж у минулому році.
Всі працюючі насосні станції забезпечені сучасними приладами обліку води і забезпечують оперативний централізований збір інформації у відділ водокористування. Засоби водообліку узгоджені з кожним водокористувачем окремо.
Всього в управлінні налічується 33 ультразвукові прилади, три з них встановлено на відкритій мережі - ПК 248 Чаплинського магістрального каналу.
Для проведення контрольних вимірів витрат води на закритій мережі використовується ультразвуковий прилад «Взлет-Прем’єр», на відкритій мережі гідрометрична вертушка типу ГР-21М.
Крім того, водокористувачам району надавались послуги по визначенню витрат води дощувальними машинами.