Перспективні напрямки енергозбереження

18.12.2013

Як краще знизити енергоспоживання та раціонально використовувати наявні ресурси? Як налагодити розумну економію у всіх сферах енергоспоживання? Ці питання сьогодні викликані часом. В Каланчацькому управлінні водного господарства реалізується комплекс заходів зі зниження енергоспоживання та економії енергоресурсів.
У 2013 році в управлінні продовжилась робота по економії енергоресурсів. Найбільш ефективним заходом з економії коштів на оплату електроенергії є використання багатотарифного обліку. В управліні використовувались 5 багатотарифних лічильника на об’єктах, де робота за тарифами, диференційованими за періодами часу економічно доцільна. За рахунок цього зекономлено 242,15 тис.грн.
Не слід забувати про інші заходи, які можуть суттєво зменшити споживання електроенергії. Це впровадження розмінних насосів та обточка робочих коліс для зменшення напорів та продуктивності, так як водокористувачами все більше використовується низьконапірна поливна техніка і встановлені по проекту високонапірні насосно-силові агрегати для забезпечення нових режимів роботи стають нераціональними.
Важливим фактором для зменшення марнотратних витрат електроенергії є якісне проведення ремонту насосно-силового та гідротехнічного обладнання в період підготовки до поливного сезону.
А на головній насосній станції №48 функціонує компен¬суючий пристрій, що дає змогу знижувати реактивну електро¬енергію майже на 5% від обсягу до встановлення пристрою. Засоби ком¬пенсації перетоків реактивної потужності є і на 18 дренаж¬них насосних станціях та НС №19, економія використання яких за одинадцять місяців склала 65,47 тис. грн.
Зростання вартості енергоносіїв та значне погіршення екології при виробництві електроенергії традиційними методами приводить до все більшого використання альтернативних або «нетрадиційних» видів отримання енергії. Це установки, які використовують енергію вітру, води, сонця.
Найбільш прийнятною для використання на водогосподарських об’єктах є енергія сонця. Для освітлення території та приміщень насосної станції №47, у неробочий час, було встановлено сонячну батарею, завдяки чому у поточному році зекономлено 28,46 тис. грн. бюджетних коштів. Також у 2014 році планується придбання та встановлення 2-х сонячних батарей. Це дасть змогу зменшити витрати на придбання трансформаторів власних потреб, а також відновити електропостачання на власні потреби на відключені з різних причин об’єкти.
За рахунок виконання різнопланових заходів в 2013 році зекономлено 326,41 тис.кВт. на суму 361 тис.грн.
Усі зекономлені від впровадження енергозберігаючих заходів кошти спрямовуються на поліпшення меліоратив¬ного стану в районі.