Особливості поливного сезону 2013 року

17.12.2013

Вже кілька років поспіль, завдяки посушливим погодним умовам восени, аграрії Чаплинського району закінчують поливи сільгоспкультур в кінці жовтня, на початку листопада. Нинішній рік став винятком, а причина тому - опади, що випали протягом вересня і в середньому по району склали 29 мм.
Одним вони завадили зібрати вирощений врожай, іншим - своєчасно посіяти. Як кажуть з природою не посперечаєшся, «йдуть дощі не тоді коли просиш, а коли косиш», навіть незважаючи на «інтернетні» прогнози, які іноді збивають з пантелику навіть «знатоків природи».
Зважаючи на опади, майже всі водокористувачі, станом на 1-ше жовтня 2013 року, припинили водозабір і письмово повідомили про закінчення поливного сезону, як того вимагають договірні зобов’язання. Лише декілька господарств, в тому числі: ППБФ «Таврія», ТОВ «Славута Юг», ТОВ «ІнТерра» не надіслали листа-відмови, оскільки планували ще сіяти та проводити сходовикликаючі поливи озимих культур під урожай 2014 року.
Всього за сезон по району полито 36,2 тис.га зрошуваних земель, що становить 70% від наявних. Майже половина з них була під посівом технічних культур: соя та соняшник. Водокористувачами виконано 236648 га. гектарополивів сільгоспкультур. Кратність поливу склала 6,3 рази. Краплинне зрошення в районі впроваджено на площі 762 га., як і в цілому по області, намітилася тенденція росту цього способу поливу. Пожнивних культур полито на площі 2537 га., крім того ділянок- «супутників» - 1500 га.
За сезон сільгосптоваровиробникам подано 126853,3 тис.м.куб зрошувальної води, що на 2252,8 тис.м.куб. більше ніж у минулому році. В поливному сезоні працювало 29 насосних станцій із 32 наявних в управлінні.
В цілому 2013рік став черговим підтвердженням того, що землеробство справа потрібна, почесна, але дуже тяжка фізично, морально і ризикована фінансово. Хочеться побажати сільгосптоваровиробникам, усіх форм власності, витримки, збирати все вирощене з найменшими втратами, реалізувати заплановане, одержати прибутки та вчасно розрахуватись по договірним зобов’язанням.