Головою Держводагентства України проведено нараду за участю керівників водогосподарських організацій півдня України

06.12.2013

05 грудня 2013 року Головою Держводагентства України Василем Сташуком проведено нараду за участю керівників водогосподарських організацій зони зрошення з питання завершення поливної кампанії 2013 року та підготовки зрошувальних систем до роботи у 2014 році.
5 грудня 2013 року Головою Держводагентства Василем Сташуком проведено нараду за участю керівників водогосподарських організацій зони зрошення з питання завершення поливної кампанії 2013 року та підготовки зрошувальних систем до роботи у 2014 році. Під час зазначеної наради Голова Держводагентства В.Сташук зазначив: «Водогосподарськими організаціями щорічно до роботи готуються зрошувальні системи на площі понад 1 млн.гектарів, а фактично за рік поливається 600-700 тисяч гектарів. Відновлення потенціалу зрошення сьогодні належить до числа пріоритетних завдань та є обов’язковою умовою розвитку аграрного сектору економіки України. Уряд спрямовує нас на збільшення площ зрошення сільгоспкультур, оскільки загалом у нас налічується 2,2 млн.га зрошуваних земель, а використовується лише 27%.
Зрошення – це гарантовані врожаї сільгоспкультур та запорука продовольчої безпеки держави. За розрахунками науковців, для забезпечення продовольчої безпеки держави мінімально необхідна площа зрошуваних земель в Україні має становити 1,5-1,7 млн.гектарів.

Для визначення основних напрямів з модернізації зрошувальних систем Держводагентством за завданням Уряду розроблено Концепцію техніко-економічного обґрунтування розвитку зрошення в південних регіонах України. Основними положеннями концепції є: здійснення реконструкції зрошувальних систем у зоні впливу магістральних каналів та на зрошувальних системах Одеської області; створення умови для вітчизняної виробничої бази розвитку зрошення.
Резерви потужностей зазначених каналів дають можливість відновити 250 тис.га у зоні дії Головного Каховського магістрального каналу, 200 тис.га - Північно-Кримського каналу, 70 тис.га – каналів Інгулецької зрошувальної системи і 30 тис.га - на зрошувальних системах Одеської області.
Саме такий комплексний підхід дасть можливість вирішити завдання щодо нарощування площ зрошення на основі його відновлення на раніше побудованих системах, де внутрішньогосподарська мережа ще не втратила свою працездатність, шляхом проведення її реконструкції і модернізації та забезпечення цих площ новітніми засобами поливу – сучасною дощувальною технікою та засобами краплинного зрошення.

Зі свого боку ми не зупиняємось лише на очікуванні коштів з державного бюджету на ці цілі. Опрацьовуються різні варіанти залучення інвестицій для відновлення працездатності меліоративних систем. Агентством у 2012 році підписана спільна угода з Українським союзом промисловців і підприємців, яка спрямована на відновлення водогосподарсько-меліоративного комплексу. Представниками УСПП обстежені гідротехнічні споруди в Одеському, Миколаївському облводресурсів, каналів Дніпро-Донбас та Інгулецької зрошувальної системи.
У рамках європейського співробітництва, в Херсоні на цьому тижні за участю голландського експерта з питань консолідації земельних та водних ресурсів пройшов семінар щодо розробки плану залучення кредитних ресурсів. Завдяки цій роботі ми зможемо долучити фінансові ресурси Світового банку та Міжнародної фінансової компанії на реконструкцію державної та внутрішньогосподарської мережі.

Агентство на державному рівні ініціювало низку питань, які необхідно вирішити для отримання інвестицій, а саме: забезпечення водогосподарських організацій Держводагентства коштами на оплату електроенергії в повному обсязі; виділення Держводагентству коштів загального фонду держбюджету на реконструкцію меліоративних систем у рамках дії Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року»; надання пільгових кредитів на придбання поливної техніки; компенсація вартості електроенергії, використаної на полив; відновлення вітчизняного виробництва поливної техніки; встановлення державного замовлення на сільськогосподарську продукцію, яка вирощується на зрошуваних землях (в межах реалізації проекту); вирішення питання довгострокової оренди земель.

Також з метою залучення інвестиційних коштів Держводагентством напрацьовано можливі напрями залучення інвестиційних коштів: державні інвестиції у водогосподарський комплекс Держводагентства (кошти загального фонду державного бюджету на реконструкцію, капітальний ремонт водогосподарських об’єктів); кредитні ресурси банківських установ (Світовий банк, Експортно-імпортний банк Китаю, Державний земельний банк України, інші банки); приватні інвестиції; власні кошти сільськогосподарських підприємств».

Також під час перебування на Херсонщині Голова Агентства В.Сташук здійснив огляд водогосподарських об’єктів області.