Зрошення є пріоритетом розвитку Херсонського краю – Михайло Мельник

03.12.2013

«Основою всього в нашому регіоні є зрошення. Саме воно є пріоритетом розвитку Херсонського краю», - сказав заступник голови облдержадміністрації Михайло Мельник під час засідання робочої групи з питань підвищення ефективності використання меліоративних систем, припинення та недопущення знищення об’єктів їх інженерної структури.
Тому, як зазначив Михайло Мельник, це питання не повинне оминути жодного підприємства та землекористувача. «Для цього ми і запросили сьогодні людей, які, дійсно, допоможуть нам у вирішенні проблеми», - відзначив заступник голови облдержадміністрації.
Так, Єгор Коваленко, начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів, повідомив, що в цілому по області налічується 426,8 тис. га зрошуваних земель, або 21,6% від загальної площі сільгоспугідь. У тому числі, до використання залучено з початку року 291,5 тис. га зрошення, що на 4,1 тис. га більше обсягів минулого року. «На відновлення ж внутрішньогосподарських меліоративних систем та придбання 131 одиниці дощувальної техніки сільгоспвиробниками та інвесторами у цьому році вкладено 166,0 млн грн», - відзначив Єгор Коваленко.
Зокрема, у Каланчацькому районі ТОВ «Макеша» проводяться роботи по реконструкції внутрішньогосподарської зрошувальної мережі під дощувальні машини «Valley», що дозволить задіяти у 2014 році у поливі 1,5 тис. га, а у Бериславському районі відновлюється Калініносільська зрошувальна система, що вже у 2013 році дала змогу подати воду СТОВ «Таврійська Перспектива» на площу 60 га та ТОВ «Макеша» на площу 418 га та для поливу 800 га ділянок-«супутників».
«У Чаплинському районі ТОВ «ІнТерра» відновило внутрішньогосподарську зрошувальну мережу та дощувальну техніку, з допомогою якої у поливі задіяли 600 га зрошення», - повідомив керівник ТОВ «Ін Терра» Руслан Романенко.
А в Новотроїцькому районі ТОВ «Світанок» реконструювало внутрішньогосподарську зрошувальну мережу під дощувальні машини «Reinke» та залучило до поливу 450 га.
Відповідно до матеріалів проведеної у 2013 році інвентаризації зрошувальних систем в області не використовуються за призначенням 35,3 тис. га, з яких 75,5 тис. га зрошуваних земель, які знаходяться в оренді. Найбільші масиви зрошення не використовуються орендарями у Новотроїцькому районі, Чаплинському, Бериславському, Скадовському та Білозерському районах. Поряд з цим не використовуються 58,4 тис. га зрошуваних земель, які знаходяться у власності громадян, що одержали їх в наслідок розпаювання.

«Всі зрошувані землі повинні використовуватися за призначенням. Користувачі та власники меліорованих земель несуть відповідальність за стан їх використання до припинення права власності чи користування меліорованими землями. А використання зрошуваних земель у межах однієї меліоративної системи єдиним технологічним масивом суттєво поліпшить умови впровадження інвестиційних проектів в області з метою відновлення зрошення», - наголосив заступник голови обласної державної адміністрації та доручив головам райдержадміністраціям прийняти заходи по розширенню площ використання зрошуваних земель шляхом залучення інвесторів до відновлення зрошення.
А також надати практичну допомогу сільгоспвиробникам у оренді зрошуваних земель та внутрішньогосподарської мережі з подальшим її відновленням. Крім того, до 12 грудня розробити тексти меморандумів, які будуть підписані між районними державними адміністраціями та відповідними підприємствами щодо підвищення ефективності використання меліоративних систем.