Відбулось засідання групи із залучення інвестицій для відновлення і модернізації зрошувальних систем області

31.10.2013

31 жовтня поточного року під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації керівника робочої групи Михайла Мельника відбулось засідання групи із залучення інвестицій для відновлення і модернізації зрошувальних систем області.
Під час зазначеного заходу розглядалось питання про хід передачі з комунальної до державної власності об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства та віднесення до державної власності безхазяйних об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства.
Згідно з протоколом наради при Першому віце-прем’єр-міністрі України – Міністрі економічного розвитку і торгівлі від 06 жовтня 2011 року та листом Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 56583/1/1-11 прийнято рішення про передачу з комунальної до державної власності об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства та віднесення до державної власності безхазяйних об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства.
Внутрішньогосподарські меліоративні системи на площі 20771,75 га вже знаходяться у державній власності.
На сьогоднішній день прийнято рішення щодо першочерговій передачі у державну власність внутрішньогосподарських меліоративних систем, які були повністю, або частково демонтовані з метою відновлення їх працездатності. Обласним управлінням водних ресурсів складено перелік таких об’єктів загальною площею 155,8 тис га., у тому числі на Каховській зрошувальній системі – 99,3 тис. га, від Північно-Кримського каналу – 13,5 тис. грн., на Інгулецькій зрошувальній системі – 11,1 тис га, Локальні системи – 13,4 тис. га, на місцевому зрошенні – 18,5 тис. га.
Зазначене питання також розглядалося у вересні 2012 року і березні 2013 року на засіданнях робочої групи з питань підвищення ефективності використання меліоративних систем, припинення та недопущення знищення об’єктів їх інженерної інфраструктури облдержадміністрації та на колегії обласної державної адміністрації у березні 2013 року, за підсумками якої видано відповідне розпорядження і проведено наради у всіх районах області.
Позитивним прикладом є передача на баланс Цюрупинського міжрайонного управління водного господарства Херсонського обласного управління водних ресурсів закритої внутрішньогосподарської меліоративної мережі ПОК «Зоря» Білозерського району Херсонської області, на площі 641 га., що дозволило вже в поточному році розпочати її відновлення. На зазначені цілі з державного бюджету виділено близько 2 млн грн.