«Херсонщина – лідер з виробництва рису в Україні», - Микола Костяк

30.10.2013

«На сьогоднішній день Україні для повного забезпечення продовольчої безпеки населення потрібно 200 тис. тонн рису. Херсонська ж область, яка є лідером з виробництва рису, разом із Автономною Республікою Крим та Одеською областю дають у сумі 160 тис. тонн цієї зернової культури» – зауважив голова обласної державної адміністрації Микола Костяк під час візиту в Інститут рису Національної Академії аграрних наук України у с.Антонівка Скадовського району.
Також голова облдержадміністрації відзначив, що серед 111 держав, які займаються виробництвом рису, Україна займає 16 місце, і цьому «не може не сприяти Інститут рису НААН», адже господарство підтримує високий рівень культури землеробства й за рахунок цього регулярно одержує високі врожаї рису (близько 100 ц/га).
Довідка. Інститут рису НААН функціонує у якості Дослідної станції рисосіяння з 1963 року. У 2010 станція, пройшовши ряд перейменувань і реорганізацій, стає Інститутом рису НААНУ.
Інститут - єдина в Україні, спеціалізована на культурі рису, провідна науково-дослідна установа. В даний час Інститут рису НААН є науково-консультаційним координуючим центром з вирощування рису в Україні, забезпечення рисосійних господарств високоякісним насінням, надання методичної допомоги з впровадження нових технологій вирощування рису для одержання високих врожаїв.
Вченими Інституту створено і передано на державне сортовипробування понад 36 новихсортів рису, сорт гречки та сорт пшениці озимої, з яких 14 сортів рису, 1 сорт гречки та 1 сорт пшениці озимої в різні роки занесені до Державного реєстру сортів рослин України. Два сорти рису проходять Державне сортовипробування.