Микола Костяк: Зрошення – це наше спасіння

23.10.2013

«Ініціатором сьогоднішньої наради була саме Херсонська область, адже наш регіон унікальний. При найбільшому урожаї зернових в 2,5 млн тонн в 2011 році, маючи багаті чорноземи, ми сьогодні потребуємо особливих умов для вирощування аграрної продукції.
Тому зрошення – це наше спасіння», - сказав голова обласної державної адміністрації Микола Костяк під час проведення розширеної наради південних регіонів України з питань Стратегії розвитку агропромислового комплексу на півдні України в умовах зміни клімату. Нарада відбулася під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Івана Бісюка та на виконання завдань Президента України щодо створення умов для розвитку аграрного сектору області.
У своєму виступі голова облдержадміністрації виокремив п’ять основних напрямків, які сприятимуть подальшому розвитку аграрної сфери області. Серед них: реконструкція мережі каналів, і в першу чергу – Північно-Кримського, який не має надійного гідроізоляційного захисту, що є однією з причин підтоплення населених пунктів та сільськогосподарських угідь. Також до вирішення на законодавчому рівні було запропоновано надати особливий статус зрошуваним землям, де буде враховано особисту відповідальність власників і орендарів зрошуваних земель за їх використання, не як сільськогосподарських, а саме як зрошуваних, що дасть змогу об’єднати їх у єдині технологічні масиви.
За словами Миколи Костяка, одним із чинників, який сприяє нарощуванню обсягів використання зрошуваних земель є довгострокова оренда паїв строком на 15-20 років за умови обов’язкового їх відновлення та ефективного використання, тому головою облдержадміністрації було запропоновано визначення терміну оренди зрошувальних земель шляхом внесення змін до Закону України «Про оренду земель».
Ще одним питанням до вирішення визначено компенсацію вартості електроенергії спожитої сільгосптоваровиробниками на зрошення. Так, необхідно передбачити щорічно, починаючи з 2014 року, у Законі України «Про державний бюджет України» та відповідних рішеннях уряду, кошти на державну підтримку сільгосптоваровиробників, в частині компенсації вартості електроенергії, використаної для поливу сільськогосподарських культур на зрошуваних землях та заповнення водою земель для вирощування рису.
Питання щодо компенсування сільськогосподарським підприємствам витрат на утримання чорних парів та проведення робіт з гіпсування засолених ґрунтів також було виокремлено як пріоритетне, адже, за словами Миколи Костяка, це дасть можливість раціонально використовувати ріллю, зменшити чутливість культури до посухи, забезпечити збереження родючості ґрунтів.