Відбулось засідання громадської ради

10.10.2013

09 жовтня 2013 року відбулось засідання громадської ради з питань раціонального використання, збереження та відтворення водних ресурсів, функціонування водогосподарсько-меліоративного комплексу області при Херсонському обласному управлінні водних ресурсів.
Під час заходу розглядались питання щодо збереження, охорони та відтворення водних ресурсів області, створення прибережних смуг та винос водоохоронних зон в натуру.
В Херсонській області налічується 430539,74 га земель водного фонду, у тому числі: природні водотоки 10676,23 га, штучні водотоки (канали, колектори, канави) 15356,85 га, озера, прибережні замкнуті водойми, лимани 327902,62 га, ставки 12317,41 га, штучні водосховища 64286,63 га.
Одним із заходів щодо збереження, охорони і раціонального використання водних ресурсів є встановлення на місцевості меж прибережних захисних смуг та водоохоронних зон.
Відповідно до статті 87 Водного кодексу України контроль за створенням водоохоронних зон і прибережних захисних смуг, а також за додержанням режиму використання їх територій здійснюється виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад і центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.
На сьогодні, Головним управлінням Держземагентства у Херсонській області, за поданням райдержадміністрацій, підготовлено та затверджено обласною державною адміністрацією, за погодженням з відповідними обласними організаціями, перелік першочергових територій у розрізі сільських, селищних та міських рад, на яких необхідно встановити прибережні захисні смуги, який доведено до районних державних адміністрацій для складання кошторисів вартості робіт по розробці проектів землеустрою щодо винесення меж прибережних захисних смуг та розгляду можливості фінансування цих робіт за рахунок коштів місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища та інших джерел.
Але тільки в результаті сумісних, ініціативних і грамотних дій органів місцевого самоврядування, адміністрацій усіх рівнів із залученням фахівців можна ефективно вирішувати таке актуальне – питання із встановлення меж прибережних захисних смуг.