Віктор Пелих про хвилювання фермерів: «Китайські технології можуть зацікавити тільки для розширення площ зрошення»

09.10.2013

Голова обласної ради Віктор Пелих у інтрерв’ю шеф-редактору Інформаційно-економічного, культурно-просвітницького часопису «Гривна» Валерію Боянжу висловив позицію влади щодо питання, яке хвилює фермерів Херсонщини. Йшлося про залучення китайських інвесторів до обробітку українських земель.
- Землі Херсонщини з кожним роком втрачають все більше вологи через нестачу опадів. Це все сприяє тому, що погодно-кліматичні умови нашого посушливого регіону унеможливлюють нарощення об’ємів врожаїв. Адже аграрії кожного року опиняються все в складніших умовах.
При цьому, державна агарна політика спрямована на суттєве збільшення врожаїв зернових. Це можливо лише віднайшовши резерви, і вони є у нас – на Півдні. На Херсонщині родючі ґрунти, велика кількість сонячних днів, єдине – необхідно забезпечити вологою землю. Тому резерви збільшення об’ємів врожаїв безпосередньо залежить від збільшення площ зрошувальних земель.
Під час нашого візиту до КНР експерти підкреслювали, що в цій державі в найближчі роки може постати проблема продовольства. Україна в цьому напрямку могла б співпрацювати з Китайською Республікою. Адже можливості АПК нашої країни дозволяють забезпечити продуктами харчування 1 млрд людей. Китай відмінний ринок збуту для нас.
Зараз в КНР проводиться політика співробітництва з іншими державами по втіленню інвестиційних проектів. Для нас – це могло б бути корисним в питанні розширення системи зрошення в регіоні. Зі свого боку, зараз і українські інвестори починають пропонувати своє бачення відновлення зрошення. Тому будемо розглядати більш прийнятні для регіону варіанти.
Щодо роботи на землі, то я переконаний, що українські фермери, які докорінно знають свою роботу, працюють краще, ніж технології китайців. Тому вітчизняним аграріям немає чого хвилюватись.

(http: oblrada.ks.ua)