Відбулось громадське слухання при Херсонському облводресурсів

27.09.2013

Відбулося громадське слухання на тему «Про залучення місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до виконання природоохоронних заходів з попередження надзвичайних ситуацій в сільських населених пунктах Херсонської області».
27 вересня 2013 року в залі засідань Херсонського обласного управління водних ресурсів відбулось громадське слухання. На обговорення було винесено питання про залучення місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до виконання природоохоронних заходів з попередження надзвичайних ситуацій в сільських населених пунктах. У заході прийняли участь представники громадських організацій, науковці, представники органів місцевого самоврядування, фахівці облводресурсів та керівники підвідомчих облводресурсів організацій.
У своєму виступі начальник відділу техногенно-екологічної безпеки Херсонського обласного управління водних ресурсів Пузанов А.О. наголосив, що територія Херсонської області за умовами природної дренованості є надзвичайно сприятливою для розвитку процесів поверхневого затоплення та підтоплення. Особливо це стосується населених пунктів, які розташовані вздовж малих річок, балок, у подах. Особливо гостро, ситуація з затопленням поверхневими та як наслідок підтопленням ґрунтовими водами, виникає в ті роки, коли на території області випадає велика кількість опадів. З метою упередження таких негативних явищ, за рахунок державного бюджету, були побудовані водовідвідні мережі у 15 сільських населених пунктах області. Такі заходи, у таких обсягах, вдалося провести завдяки тісній співпраці облдержадміністрації, Держводагентства України та Державної служби з надзвичайних ситуацій України. Водовідвідні мережі у с. Томарине Бериславського району, с. Музиківка Білозерського району, с.Фрунзе Іванівського району та інші добре спрацювали в осінньо-зимовий період минулих років.
Але питання залишається напруженим, тому обласна державна адміністрація, обласне управління водних ресурсів приділяє цьому особливу увагу і тримає вирішення проблеми на постійному контролі.
Завідувач лабораторії шкідливої дії вод Інституту водних проблем і меліорації Національної Академії Аграрних наук України Савчук Дмитро Петрович зауважив, що на сьогоднішній день Інститутом водних проблем і меліорації Національної Академії Аграрних наук України розроблена Схема комплексного захисту сільськогосподарських угідь і населених пунктів Херсонської області від затоплення поверхневими і підтоплення грунтовими водами в області, якою передбачається кардинальне вирішення цього питання. Заходи зазначеної схеми увійшли до Комплексної програми розвитку водного господарства Херсонської області до 2020 року, затвердженої рішенням сесії Херсонської облради, в частині захисту від шкідливої дії вод.
В обговоренні також взяли участь голова Херсонської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Ідаятов В.А., селищний голова Новомаячківської селищної ради Цюрупинського району Костиря А.А., сільський голова Громівської сільської ради Новотроїцького району Ляшко С.І. та начальник гідрогеолого-меліоративної партії Каховської гідрогеолого-меліоративної експедиції Мельник В.Б.
Після обговорення учасники громадського слухання дійшли висновку щодо необхідності активної участі громадськості і грамотних дій органів місцевого самоврядування, жителів сіл, адміністрацій усіх рівнів у вирішенні проблемних питань із попередженням шкідливої дії вод на території населених пунктів області.