Начальник облводресурсів ознайомив з особливостями надання у користування водних об’єктів області

13.08.2013

З інформацією про особливості надання у користування водних об’єктів області 12 серпня поточного року на щотижневій обласній селекторній нараді з головами райдержадміністрацій, міськими головами міст обласного значення, керівниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації та обласних управлінь і служб виступив начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів Єгор Коваленко.
Так, згідно доповіді Є.Коваленка відповідно до Закону України «Про аквакультуру», який набрав чинності з 01 липня 2013 року внесено зміни до статті 51 Водного кодексу України, які стосуються існуючого підхіду до процедури надання водних об’єктів в користування на умовах оренди.
Чинне законодавство, зокрема, визначає різні процедури та принципи надання водних об’єктів в оренду.
По-перше, водосховища, ставки, озера та замкнені природні водойми надаються у користування на умовах оренди відповідно та у порядку, передбаченому статтею 51 Водного кодексу України.
Особливістю внесених змін є те, що водні об’єкти надаються у користування на земельних торгах у комплексі із земельною ділянкою, у межах населених пунктів сільським, селищними та міськими радами, а за межами населених пунктів - обласною державною адміністрацією. Районні державні адміністрації не мають повноважень щодо передачі в оренду водних об’єктів.
Типовий договір оренди водних об’єктів затверджено Кабінетом Міністрів України і при укладанні погоджується з Держводагентством України.
Надання водних об’єктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності Паспорта водного об’єкта. Порядок розроблення паспорта водного об’єкта та Методику визначення розміру плати за надані в оренду водні об’єкти затверджено наказами Міністерства екології та природних ресурсів.
По-друге, частини рибогосподарських водних об'єктів, рибогосподарські технологічні водойми, акваторії (водний простір) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України, надаються у користування на умовах оренди відповідно до статті 14 Закону України «Про аквакультуру». Порядок розроблення паспорта та Методику визначення розміру плати за надані в оренду частини рибогосподарських водних об’єктів, рибогосподарських технологічних водойм затверджується Мінагрополітики.