Микола Костяк ще раз наголосив на необхідності ефективного використання зрошуваних земель

09.08.2013

Формування цьогорічного врожаю проходило у складних погодних умовах, що зайвий раз підтвердило - агропромисловий комплекс області працює в зоні ризикованого землеробства.
Про це зазначив голова обласної державної адміністрації Микола Костяк під час проведення обласної семінар-наради з питань підведення підсумків збирання урожаю ранніх зернових культур у 2013 році, організації збирання пізніх зернових культур та підготовки до посіву озимих культур під урожай 2014 року, яка проходила на базі господарства «Придніпровське» у с.Новоолександрівка, Нововоронцовського району.
Також він додав, що незважаючи на аномальні погодні умови поточного року, окремі сільгосптоваровиробники на богарних землях отримували до 40 ц/га, а на поливних землях значно вищий до 70 ц/га, а це свідчить про те, що в багатьох господарствах області суттєво підвищено рівень агротехнологій і є належне матеріально-технічне забезпечення польових робіт, а саме, в області є достатня кількість сільгосппідприємств, які зуміли не тільки врятувати врожай, а й підвищити якість зерна, і отримають достатній прибуток попри складні погодні умови.
До того ж, за словами голови облдержадміністрації, в поточному році очікується в цілому отримати біля 1,6 млн тонн зернових. Річна потреба області в продовольчому зерні складає 150,0 тис.тонн. Вже надійшло 273,7 тис.тонн на зернові склади,що гарантує стабільність цін на продукти харчування.
Крім того, Микола Костяк нагадав присутнім, що в області реалізується програма «Зерно Херсонщини – до 2015 року» де основним напрямком є виробництво зерна озимої пшениці, отже, є необхідність максимально збільшити посівні площі озимої пшениці, як найбільш продуктивної культури в умовах нашого регіону до 600 тис.га.
По закінченню семінар-наради, голова облдержадміністрації надав доручення головам районних державних адміністрацій взяти під особистий контроль і забезпечити виконання невідкладних заходів з підготовки до проведення збирання ранніх зернових і зернобобових культур у поточному році та належну науково обґрунтовану підготовку площ попередників під посів озимих культур урожаю 2013 року, в тому числі чорних парів.
«Одним із шляхів збереження та підвищення врожайності є зрошення. Тому необхідно приділити увагу ефективному використанню зрошуваних земель», - додав він наостанок.

(www.oda.kherson.ua)