Відбулась прес-конференція на тему «Управління водними ресурсами в сучасних кліматичних умовах»

31.07.2013

30 липня 2013 року у приміщенні прес-центру УНІА «Укрінформ» відбулася прес-конференція виконуючого обов’язки Голови Державного агентства водних ресурсів України Михайла Яцюка на тему: «Управління водними ресурсами в сучасних кліматичних умовах».
Довідкова інформація:
Враховуючи світові тенденції, управління водними ресурсами в Україні є одним з пріоритетних напрямів і розглядається як важлива складова економіки держави та безпечних умов життєдіяльності людини. Залежність суспільства від водних ресурсів зростає, підвищуються вимоги до якості води.
За запасами водних ресурсів, доступними для використання, Україна є однією з найменш забезпечених країн Європи, значна частина водоресурсного потенціалу формується за її межами.
Крім того, кліматичні зміни вносять корективи у розподіл водних ресурсів, як в просторі так і в часі, що впливає на забезпечення потреб населення і галузей економіки водою, а також призводить до зростання масштабів і частоти прояву небезпечних природних явищ. Тому нова водна політика в Україні формується також і з урахуванням цього чинника.
Лише комплексний підхід сприятиме ефективному вирішенню проблем, пов’язаних з виснаженням та забрудненням водних ресурсів, а також питань щодо їх перерозподілу. Тому, однією з головних стратегічних складових державної водної політики є впровадження системи інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом, що відповідає вимогам Водної Рамкової Директиви ЄС.
Вже зараз цей підхід відображений у Законах України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року» та «Про основні засади (стратегія) державної екологічної політики до 2020 року».
Відповідно до Плану заходів щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу та Водної Рамкової Директиви ЄС, Держводагентством розроблено низку проектів законодавчих та нормативно-правових актів, зокрема, проект Закону України «Про внесення змін до Водного кодексу України».
З огляду на те, що інтегрована басейнова модель управління водними ресурсами передбачає залучення усіх заінтересованих водокористувачів та представників громадськості до процесу прийняття управлінських рішень, при Держводагентстві та в усіх основних басейнах річок функціонують Міжвідомчі комісії по встановленню режимів роботи водосховищ та водогосподарських систем, робота яких дозволяє прозоро та ефективно вирішувати питання стосовно акумуляції та перерозподілу водних ресурсів. Також діє громадська рада, яка утворена при Держводагентстві і забезпечує участь громадян в управлінні водними ресурсами, здійснює громадський контроль за рішеннями та діяльністю Агентства.
Враховуючи світовий досвід управління водними ресурсами в Україні вже створено 10 басейнових управлінь водних ресурсів, а також, за ініціативи Держводагентства, створені і функціонують Басейнові ради основних річок, які забезпечують реалізацію інтересів усіх водокористувачів у межах річкового басейну, де одну з визначальних ролей відіграють також громадські організації.
Наразі басейновими управліннями активно ведеться підготовча робота із розробки Планів управління басейнами річок, які мають стати основним засобом підтримки обґрунтованого менеджменту і інструментом залучення усіх заінтересованих сторін у процес управління водними ресурсами.
Так співпраця Тисайських країн у межах транскордонного басейну забезпечило підготовку та прийняття Плану управління басейном р. Тиса, який слугуватиме наочним прикладом для підготовки планів управління інших басейнів.
Невідворотні негативні наслідки кліматичних змін накладають на Україну певні зобов’язання щодо необхідності коригування державної політики і у сфері розвитку меліорації земель. Тому Держводагентством проводиться цілеспрямована політика з відновлення та збільшення площ зрошуваного землеробства, що стане для України гарантією отримання стабільних врожаїв сільськогосподарських культур.
Враховуючи транскордонний статус основних річок України, подальше впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами розглядається у контексті міжнародної координації, зокрема з питань розробки адаптаційних заходів до змін клімату та впровадження сучасних технологій та прогресивних практик у водокористуванні.
Заходи з адаптації до змін клімату мають базуватися на стратегічному прогнозі змін клімату та їх наслідків для секторів економіки, що передбачено розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про затвердження Національного плану заходів з реалізації положень Кіотського протоколу до Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату» від 18 серпня 2005 р. № 346-р (далі Національний план заходів), який на сьогодні відсутній.
З огляду на те, що Національним планом заходів передбачена розробка галузевих планів заходів з адаптації до зміни клімату, за ініціативою Держводгоспу при підтримці «Водної Ініціативи» Європейської економічної комісії ООН у 2008 році започатковано проведення Національного водного діалогу з питань глобальних змін клімату.
Заходи з адаптації до змін клімату повинні базуватися на:
- принципах раціонального використання, охорони і відтворення водних ресурсів, у тому числі впровадженню басейнового принципу управління водними ресурсами;
- регулюванні економічних відносин у сфері раціонального використання водних ресурсів, з врахуванням економічного стимулювання раціонального водокористування та спрямування платежів за використання водних ресурсів на здійснення заходів щодо охорони та відтворення вод;
- удосконаленні законодавчої і нормативно-правової бази в галузі управління і контролю за використанням і охороною вод з врахуванням вимог міжнародного законодавства.
В Україні цьогорічна тривалі спеки негативно вплинула на стан водних ресурсів. Так, внаслідок високого температурного фону та дефіциту опадів у басейнах основних річок, які формують приплив до р. Дніпро, склалася складна обстановка на водозаборах м. Кременчук та м. Комсомольськ. У результаті підвищення температури повітря мало місце зниження вмісту кисню розчиненого у воді нижче нормативних значень та збільшився вміст марганцю.
Для забезпечення населення та галузей економіки водними ресурсами в Луганській області та пониззі Південного Бугу Держводагентством відкориговано режими роботи водосховищ та водогосподарських систем у басейні р. Сіверський Донець та Півднний Буг що дало можливість забезпечити стабільну роботу водопровідного комплексу «Західна фільтрувальна станція», який забезпечує водою близько 300 тис. населення Луганської області та м. Вознесенська.
З метою покращення ситуації Міжвідомчою комісією з встановлення режимів роботи дніпровських водосховищ та водогосподарських систем при Держводгоспі були встановлені відповідні режими роботи водосховищ, які забезпечили збільшення швидкостей і проточності водосховищ та в цілому покращили їх екологічний стан.
Враховуючи транскордонний статус основних річок України, Агентство тісно співпрацює з міжнародними організаціями, зокрема Європейською Економічною Комісією ООН щодо розробки нормативно-методичних рекомендацій з питань адаптації управління водними ресурсами до змін клімату.
Глобальний характер зміни клімату та його вплив на водоресурсний потенціал країни потребують максимально широкої співпраці представників виконавчої влади, науковців, громадськості на місцевому, регіональному, національному і міжнародному рівнях. Це дозволить своєчасно вжити необхідних заходів щодо забезпечення потреб населення і галузей економіки у водних ресурсах, створити умови сталого розвитку країни.