Про стан та перспективи розвитку зрошення на Херсонщині

12.07.2013

Херсонська область є територією ризикованого землеробства, що позначається на результатах роботи сільського господарства. У посушливих умовах області виробництво сільськогосподарської продукції значною мірою залежить від вирішення проблеми штучного зрошення сільгоспугідь.
На сьогодні наявна площа зрошуваних земель в області складає 426,8 тис. гектарів, або 21,6 відсотків від загальної площі сільгоспугідь, з яких у поточному році полито 290,5тис.га, що на 3,1тис.га більше обсягів 2012 року.
Протягом останніх років в області активно впроваджуються сучасні методи та способи поливу сільгоспкультур, у тому числі краплинного зрошення, площі якого досягли 31,4тис.га, що становить половину загального державного обсягу.
Збільшенню валового виробництва рослинництва сприяє розширення поливу ділянок-«супутників». У 2013 році їх полито 35,7 тис.га, що на 3,4тис.га більше минулого року.
Але, потужний водогосподарсько-меліоративний комплекс не працює у своєму проектному режимі, від якого задіяно у поливі лише 68 відсотків наявних зрошуваних земель.
Нажаль, внаслідок реформування аграрного сектору економіки на початку 2000-х років зрошувані землі були подрібнені на десятки тисяч окремих паїв, втратили свою цілісність і використовуються окремими частками. В силу своєї технології зрошувані землі мають використовуватися єдиними технологічними масивами в межах однієї меліорованої системи, як то, рисова система, землі від однієї насосної станції, тощо.
Також, на сьогодні потребує оновлення наявної та придбання відсутньої дощувальної техніки. Але, вирішення цього питання ускладнює відсутність вітчизняного виробництва сучасної дощувальної техніки та механізму середньо- та довгострокового пільгового кредитування і фінансового лізингу на її придбання.
Негативно впливає на нарощування обсягів використання зрошення і постійне подорожчання електроенергії, частка якої у загальній вартості послуг з водоподачі на зрошення складає до 85%.
З метою відновлення ролі меліорованих земель у продовольчому та ресурсному забезпеченні держави Верховною Радою України був прийнятий та підписаний Президентом України Закон України від 24 травня 2012 року № 4836-VI, яким затверджена Загальнодержавна програма розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року (далі – Загальнодержавна програма).
В області розроблена та затверджена рішенням XIV сесії обласної ради шостого скликання від 05 квітня 2012 року №434 відповідна Комплексна програма розвитку водного господарства Херсонської області до 2020 року, завдання і заходи якої повністю корелюють до Загальнодержавної програми. Згідно з Програмою планується провести реконструкцію інженерної інфраструктури зрошувальних систем та доведення площ використання зрошуваних земель до 390 тис.га, а з врахуванням поливу ділянок-«супутників» до 460 тис.га, впровадження краплинного зрошення наплощі75 тис.га.
Програма діє. Тільки за останні півроку сільгосптоваровиробниками та інвесторами вкладено більше 100 млн. грн. на відновлення та реконструкцію внутрішньогосподарських систем зрошення з застосуванням сучасних полімерних матеріалів та придбано 67 одиниць дощувальної техніки, в тому числі «Valley» – 28 од., Фрегатів – 28 од., «Reіnke» – 2 од. та інших –9 од. Відновлюється зрошення у Бериславському, Голопристанському, Каланчацькому та Новотроїцькому районах області.
Так, у Каланчацькому районі силами Каланчацького управління водного господарства відновлюється НС№1 Чаплинського магістрального каналу, в свою чергу ТОВ «Новокиївка» проводяться роботи по реконструкції внутрішньогосподарської зрошувальної мережі під дощувальні машини «Valley», що дозволить задіяти у поливі 1,5 тис.га. У Бериславському районі силами Бериславського МУВГ відновлюється Калініносільська зрошувальна система , що дає змогу подавати воду СТОВ «Таврійська Перспектива» на площу 60 га, ТОВ «Макеша» на площу 418 га та для поливу 800 га ділянок-«супутників». У Новотроїцькому районі ТОВ «Світанок» реконструювало внутрішньогосподарську зрошувальну мережу під дощувальні машини «Reіnke» та залучило до поливу 450 га зрошуваних земель. У Голопристанському районі силами Приморського УВГ відновлена НС№ 24 та забезпечено подачу води СВК ім.Горького на площу 330 га та ПП «Органік Сістем» - 179 га. Також у Голопристанському районі відновлено рисові системи ДП «Південь» на площі 177 га та ТОВ «Славіч А» на площі 168 га.
У поточному році з державного бюджету передбачено виділення 6,5 млн.грн. на проведення робіт з реконструкції об’єктів державних меліоративних систем.
Питання відновлення та подальшого розвитку зрошуваного землеробства області знаходиться на постійному контролі Держводагентства України, обласної державної адміністрації та обласної ради.