Жорстокі уроки посухи

08.07.2013

Чаплинський район за радянських часів мав 50 тисяч гектарів зрошуваних земель, а зараз дорогоцінна волога потрапляє лише на 35,6 тис. га. Та нинішня посуха змусила аграріїв дуже пошкодувати за цим: адже на зрошенні озима пшениця та ячмінь дали 46-49 центнерів з гектара, а на богарі – втричі менше. І це ще в кращому випадку!
- На деяких постраждалих від посухи полях колоски ледь піднімаються над землею, і комбайни навіть не здатні їх підібрати. Тут зібрати хліб можна хіба що вручну, але ніхто цього робити не буде. Тож врожай, який , як виявилося, неможливо зібрати, найвірогідніше, просто згодують худобі, - доповнює заступник голови Чаплинської райдержадміністрації Олег Лелеко.
Посуха стала жорстоким уроком для селян, котрі раніше байдуже споглядали за знищенням чи руйнуванням внутрішньогосподарських систем зрошення. Два роки втрат поспіль наочно довели, що без такого «козиря», як додаткове джерело водопостачання, гарні врожаї можна збирати хіба що через два роки на третій, і шкодувати на них грошей – собі дорожче. Тому приватні сільгосппідприємства похапцем вишукують резерви для відновлення зрошення там, де збереглися канали – хіба що труби прокладають не сталеві, котрі дуже вже приваблюють «мисливців» за металобрухтом, а пластикові. Зокрема, до кінця нинішнього року зрошення планують відновити на 450 гектарах земель Хлібодарівської та Строганівської сільських рад, каже Олег Лелеко.
В обласному управлінні водних ресурсів наголошують, що зрошення активно відновлюють і в інших районах. Скажімо, торік в області до зрошуваного клину додалося 1,2 тисячі гектарів угідь, а в 2013-му полив повернеться ще на 4-5 тисяч га. А додається зрошення – і врожаї напевне стануть значно щедрішими.

Сергій Яновський,
газета «Новий день» №27 від 04 липня 2013 року