Начальник облводресурсів Єгор Коваленко взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді

15.04.2013

Начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів Єгор Коваленко взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді про хід весняно-польових робіт, яку провів Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов.
Під час селекторної наради обговорювались питання стану посіву ярих культур, формування врожаю озимих культур, ресурсне забезпечення, кредитування, виплати компенсацій за утримання молодняку великої рогатої худоби, форвардні закупки зерна, проведення ярмаркових заходів, розвиток мережі оптових ринків тощо.
Міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк повідомив, що станом на 15 квітня поточного року посів ранніх зернових проведено на площі 1,7 млн га, або 60% від планових показників. «Господарства степової зони засіяно на 96% від запланованого», - сказав він та відзначив, що на Херсонщині і ще в деяких областях посів майже завершено.
Акцетовано увагу Миколи Присяжнюка було й на тому, що в країні продовжує активно формуватися врожай озимини. За його словами, у третій декаді березня морозами було пошкоджено значну частину сходів. «В окремих регіонах сходи відновлені та рослини знаходяться в задовільному стані», - зазначив він та привів в приклад Херсонщину.
Так, сходи озимих зернових по Херсонській області отримано на площі 522 тис. га, що складає 98% від посіяного, в доброму і задовільному стані знаходиться 86%, слабкі та зрідженні-13%. Як повідомлялося раніше, станом на 08 квітня в доброму та задовільному стані знаходилось - 76%.
Крім того, сільгосптоваровиробники області готові до посіву пізніх культур та насамперед ставку зроблено на посів кукурудзи на зерно, якої заплановано посіяти 50 тис. га, посів посухостійких культур, таких як сорго близько 20 тис. га.
За підсумками всеукраїнської селекторної наради голова облдержадміністрації Микола Костяк провів нараду з керівниками профільних структурних підрозділів і служб, представниками районів та доручив активізувати взаємодію з аграріями області, створивши для них сприятливі умови. Він також зазначив, що потрібно докласти максимальних зусиль, щоб у 2013 році отримати запланований врожай, наголосивши, що необхідно збільшити вал зернових культур в цілому та відпрацювати форвардні закупки.