До державної власності планується перевести меліоративні системи, які не використовуються

05.04.2013

Україна належить до країн, де перетворення сільськогосподарського виробництва у високо розвинутий сектор економіки неможливе без зменшення його залежності від несприятливих природо-кліматичних умов, шляхом ведення зрошуваного землеробства у зонах недостатнього та нестійкого зволоження.
До таких територій належить і Херсонська область. Тому, починаючи з 60-х років ХХ століття, в області було розпочато великомасштабне спорудження меліоративних об’єктів, побудовано Північно-Кримський канал, Каховський магістральний канал та могутні зрошувальні системи. Водогосподарський комплекс області є найпотужнішим в Україні і здатен подавати воду на 426, 8 тис гектарів зрошуваних земель.
Під час реформування аграрного сектору економіки зрошуване землеробство зазнало втрат. Розпаювання земель, припинення виробництва дощувальної техніки, неправомірне розукомплектування внутрішньогосподарської меліоративної мережі призвело до скорочення використання площ сільгоспугідь. Якщо у 1990 році використовувалося 98% від наявного зрошення, то у 2001 році зрошення використовувалося лише на площі 116 тис.га, або 27%.
Завдяки проведеним організаційним заходам, залученню коштів інвесторів та сільгосптоваровиробників різних форм власності вдалося за останні роки стабілізувати рівень використання зрошення на площі 285 тис га, а у 2012 році збільшити на 2400 га і довести до 287,4 тис га., що становить 67% до наявного клину.
Проте, внаслідок незадовільного технічний стану саме внутрішньогосподарських меліоративних мереж, які перебувають у комунальній власності не використовується біля 140 тис зрошуваних земель.
Відповідно до протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 25 червня 2012 року №47 обласним державним адміністраціям за участю органів місцевого самоврядування доручено розглянути питання щодо передачі об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства з комунальної до державної власності.
Слід підкреслити, що першочерговій передачі підлягають лише ті системи, які повністю, або частково демонтовані та не використовуються за призначення.
Це сприятиме відновленню та розширенню площ зрошуваного землеробства - національного багатства та страхового фонду держави у забезпеченні продукцією рослинництва.