Хід проходження повені та паводків знаходиться на постійному контролі

03.04.2013

Хід проходження повені та паводків в області знаходиться на постійному контролі у відповідних структурних підрозділах Херсонської обласної державної адміністрації, територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.
Виходячи з гідрометеорологічної і водогосподарської обстановки на Дніпрі, гідрологічного прогнозу на квітень, з метою підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, безпечних умов життєдіяльності населення, раціонального використання гідроенергетичного потенціалу каскаду Міжвідомча комісія по встановленню режимів роботи дніпровських водосховищ на І декаду квітня 2013 року по Каховському водосховищу встановила для Каховської ГЄС режим роботи з повним базовим навантаженням. 
З метою збільшення вільного об’єму водосховища для безаварійного пропуску паводкових вод 03 квітня 2013 року було відкрито 10 шандорів. Це дозволить здійснити промивку р.Дніпро, що сприятиме поліпшенню екологічного стану його пониззя. Станом на 1530 загальний скид води дорівнює 3150 м3/с, рівень води у верхньому б’єфі Каховського водосховища становить 15,77 м, у нижньому б’єфі - +1,12 м, що не суперечить правилам експлуатації.
Для безаварійного пропуску повені і паводку облводресурсів спільно з управлінням з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи обласної державної адміністрації та управлінням ДСНС України в Херсонській області організовано почасовий контроль за рівнями води по гідрологічному посту Херсон, який розташовано у річпорту міста. Станом на 03 квітня 2013 року 1530 – рівень води становить 5,23 м (критична відмітка – 5,77 м).
Також на території області організовано додаткові пости спостереження за зміною рівнів води у р. Дніпро.
Крім цього головою обласної постійної комісії з питань ТЕБ та НС обласної державної адміністрації зобов’язано голів районних комісій з питань ТЕБ та НС райдержадміністрацій, у зоні яких можливе підняття рівнів води:
 - перевести районні та міські оперативні штаби у режим цілодобового чергування;
- забезпечити своєчасне інформування населення міст та районів щодо поточних та очікуваних прогнозів гідрометеорологічної обстановки та формування весняної повені та паводків.