Відбулось засідання громадської ради

28.03.2013

28 березня 2013 року відбулося засідання Громадської ради при Херсонському обласному управлінні водних ресурсів, на якій розглядалися питання: про підвищення водозабезпеченості балки Великі Сірогози та покращення екологічного стану ландшафтного заказника місцевого значення «Балка Великі Сірогози»; та про реалізацію завдань щодо покращення якості води Інгулецької зрошувальної системи і поліпшення еколого-меліоративного стану зрошуваних земель.
Зокрема, начальником відділу техногенно-екологічної безпеки Пузановим А.О. докладно проінформовано громадськість про те, що з метою підвищення водозабезпеченості балки Великі Сірогози Херсонським облводресурсів у 2012 році проведені роботи з розчищення балки, ліквідовано 6 дамб для транзитного пропуску води, замінено труби діаметром 350 мм на діаметр 1200 - 1000 мм на дамбах біля с. Новоолександрівка Новоолександрівської сільської ради для збільшення об’єму транзитного пропуску води. Херсонське облводресурсів продовжує тримати на контролі ситуацію в Нижньосірогозькому районі і знаходити відповідні рішення. Але остаточно розв’язати існуючу проблему можливо лише при комплексному підході та спільними зусиллями як обласної й центральної влади, так і внеском районної та сільської громади і аграріїв.
Що стосується реалізації завдань з покращення якості води Інгулецької зрошувальної системи і поліпшення еколого-меліоративного стану зрошуваних земель, Андрій Пузанов повідомив наступне, що протягом 2011-2012 років впроваджувалась схема екологічного оздоровлення р. Інгулець за рахунок подачі дніпровської води каналом Дніпро-Інгулець та встановлення попусків води з Карачунівського водосховища після завершення скидів надлишкових зворотних вод гірничорудними підприємствами Кривбасу.
У результаті впровадження цієї схеми покращено якість води у Карачунівському водосховищі та на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи, оздоровлено водні ресурси басейну р. Інгулець.
Для проведення оздоровлення басейну р. Інгулець у 2013 році, виходячи з існуючої водогосподарської обстановки в Кривбасі, а саме: засушливих останніх декількох років з низькими повенями та існуючої на сьогодні вільної ємності в Карачунівському водосховищі біля 22 млн. м3, міжвідомчою комісією з питань промивки русла та екологічного оздоровлення р. Інгулець, поліпшення якості води у Карачунівському водосховищі і на водозаборі Інгулецької зрошувальної прийнято рішення ПАТ «Укрводпроект» розробити регламент промивки русла та екологічного оздоровлення р. Інгулець, поліпшення якості води в Карачунівському водосховищі та на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи.
Відповідно до замовлень водокористувачів Білозерського району та Дніпровського і Комсомольського районів міста Херсона, які забезпечуються водою від Інгулецької зрошувальної системи, початок поливу очікується наприкінці третьої декади квітня - на початку першої декади травня 2013 року.