22 березня - Міжнародний день води

22.03.2013

У багатьох країнах світу щороку 22 березня відзначається Всесвітній день води (World Day of Water) або Всесвітній день водних ресурсів.

Цей день був встановлений у 1993 році рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй (резолюція 47/193 від 22 лютого 1993 р.). Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів вперше прозвучала на Конференції ООН з охорони навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), яка відбулася 3-14 червня 1992 р. у Ріо-де-Жанейро.

Основна мета проведення Всесвітнього дня води - привернути увагу громадськості до стану водних об'єктів і проблем, пов'язаних з їх відновленням і охороною. Це ще один привід замислитися про значення води в житті кожної людини, про проблеми нестачі питної води, необхідності збереження та раціонального використання водних ресурсів.

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем, так і рішень в цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії у рамках загальної теми.

Генеральна асамблея ООН проголосила 2013-й рік «Міжнародним роком співпраці у сфері водних ресурсів» з метою спрямування міжнародних зусиль на дії по забезпеченню доступу до питної води та надати мільйонам мешканців планети належні санітарні умови. Адже вода має вирішальне значення для сталого розвитку, зокрема, для цілісності навколишнього середовища, здоров'я, благополуччя, викорінення бідності і голоду. Тому і Всесвітній День Води у 2013 році, також буде присвячено водній кооперації.

В рамках відзначення Міжнародного року водної співпраці, фахівці відділу водних ресурсів управління та підвідомчих управлінь провели ряд еколого-просвітницьких заходів, серед яких: розчистка прибережно-захисних смуг малих річок та водосховищ, відновлення та упорядкування природних джерел, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ, висадження дерев та кущів, проведення тематичних виступів серед учнів, студентів та громадськості.