Відбулись урочисті заходи з нагоди 55-го пуску води у Північно-Кримський канал

21.03.2013

21 березня 2013 року об 11.00 у м. Таврійськ Херсонської області відбулись урочисті заходи з нагоди 55-го пуску дніпровської води у Північно-Кримський канал, що традиційно в Україні розпочинає поливний сезон і подачу води до Автономної Республіки Крим.

Ювілейний пуск дніпровської води у Північно-Кримський канал відбувся урочисто за участю Першого заступника Міністра екології та природних ресурсів України Романова Миколи Івановича, першого заступника голови Державного агентства водних ресурсів України Яцюка Михайла Васильовича, першого заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації – керівника апарату Білого В’ячеслава Семеновича, директора Інституту водних проблем і меліорації НААН, доктора технічних наук, професора, академіка Ромащенка Михайла Івановича, керівників і фахівців апарату Держводагенства та водогосподарських організацій південного регіону: Херсонської, Миколаївської, Дніпропетрвської, Запорізької, Одеської областей та АР Крим, очільників наукових установ, сільгосптоваровиробників, представників засобів масової інформації.
Також в урочистостях взяли участь Демідов Олександр Анатолійович – директор Департаменту землеробства Міністерства аграрної політики та продовольства України, Булигін Сергій Юрійович – член-кореспондент НААН України, Боня Микола Михайлович – ветеран праці, колишній начальник управління «Укрводбуд», Герой Соціалістичної Праці, Ільїн Ігор Іванович – колишній начальник управління Північно-Кримського каналу, Рудницький Олександр Кирилович – колишній начальник Херсонського облводгоспу, Заслужений меліоратор України, Найдьонова Віра Миколаївна – директор дослідницького господарства «Асканійське» Каховського району Херсонської області, Моторний Дмитро Костянтинович – голова правління приватного орендного кооперативу «Зоря» Білозерського району Херсонської області, Герой України. 
На головній споруді Північно-Кримського каналу з хлібом та сіллю зустрічали гостей працівники управління каналу на чолі з його керівником – Риженком Миколою Олексійовичем. Учасники заходу ознайомилися з роботою головної споруди каналу та провели урочистий мітинг.
Під час урочистої церемонії Перший заступник Міністра екології та природних ресурсів України Микола Романов привітав всіх присутніх з ювілейним 55 пуском води і початком зрошувального сезону:
- Сьогодні важко переоцінити важливість цієї події. Ця могутня водна артерія вирішує проблеми зрошення й обводнення земель Північного Криму та забезпечення його технічною та питною водою.
Довідка. Північно-Кримським каналом здійснюється подача води з Каховського водосховища на потреби галузей економіки Херсонської області та Автономної Республіки Крим, водопотреба якої на 85% забезпечується дніпровською водою, а саме для зрошення сільськогосподарських культур в АР Крим та Херсонській області, водопостачання міст Керч, Феодосія, Щолкіно, Сімферополь, Севастополь, Судак та 54 сільських населених пунктів Автономної Республіки Крим.
У цьому році Урядом України планується виділити понад 12 млн грн на капітальний ремонт Північно – Кримського каналу. Про це повідомив перший заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Михайло Яцюк відповідаючи на питання журналістів після урочистих заходів з нагоди 55-го пуску дніпровської води у Північно-Кримський канал.
Він також акцентував увагу на тому, що у 2012 році Президентом України Віктором Януковичем був підписаний закон України «Про розвиток водного господарства та екологічного оздоровлення басейна Дніпра на період до 2021 року».
«Це стратегічний документ, у якому закріплені всі законодавчі основи розвитку галузі водного господарства і, в тому числі, підкріплені фінансовими механізмами. Вартість програми більше 46 млрд грн і нею передбачені кошти на розвиток водотранспортуючих каналів, таких як Північно-Кримський», - сказав Михайло Яцюк.
Потому в управлінні Північно-Кримського каналу під головуванням Першого заступника Державного агентства водних ресурсів України Яцюка М.В. відбулася виробнича нарада з керівниками водогосподарських організацій з питань підготовки зрошувальних систем до роботи у 2013 році.
У нараді також взяли участь представники водогосподарських організацій півдня України, представники Херсонської обласної державної адміністрації та районних державних адміністрацій Херсонської області, сільськогосподарських організацій та наукових установ, представники засобів масової інформації.
На нараді було проаналізовано стан функціонування водогосподарського комплексу у 2012 році та напрямки діяльності на 2013 рік. Було підкреслено, що у зв’язку з недостатнім фінансуванням з держбюджету коштів на утримання державних меліоративних систем, особливо витрат на електроенергію, необхідно прийняти всі заходи щодо поповнення спеціального фонду за рахунок збільшення надання платних послуг, особливо при подачі води на зрошення. Вирішено до 01 квітня завершити заключення договорів із сільгосптоваровиробниками для поливу сільськогосподарських культур у поточному році.
Поставлено завдання детально проаналізувати стан справ з використання зрошуваних земель від кожної точки водовиділу та спільно з сільгосптоваровиробниками, з органами влади та місцевого самоврядування прийняти всі заходи щодо відновлення зрошення та залучення його до використання.
Надані доручення водогосподарським організаціям прискорити роботу по передачі внутрігосподарських меліоративних систем з комунальної до державної власності, особливо на тих зрошуваних землях, де вони не використовуються за призначенням.