Начальник Херсонського облводресурсів Єгор Коваленко взяв участь у міжнародному науково-практичному семінарі з питань використання мікрозрошення

05.03.2013

Сьогодні, 05 березня 2013 році, на базі Інституту Зрошуваного землеробства НААН відбувся міжнародний науково-практичний семінар з питань використання мікрозрошення в умовах південного Степу України.
У семінарі взяв участь начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів Єгор Коваленко. У своєму виступі він, зокрема, зосередив увагу присутніх на тому, що в умовах посушливого степу Херсонщини основним гарантом вирощування та отримання стабільно високих врожаїв сільгоспкультур є зрошення. А найпрогресивнішим способом поливу є крапельне зрошення. Тема його доповіді стосувалась зрошувальних меліорацій на Херсонщині.
Так, за словами Єгора Євгенова, в цілому у 2012 році по області полито 287,4 тис.га, що на 1,2 тис.га більше 2011 року, виконано 1596,7 тис.гектарополивів, що на 100,6 тис. гектарополивів більше показника 2011 року. Кратність поливів склала 5,6 разів проти 5,2 у 2011 році. Полито озимих культур – 30,0, кукурудзи – 31,9, овочів – 49,8, сої – 96,2 тис га.
Вирощування овочево-баштанної продукції на зрошуваних землях здійснюється, в основному, шляхом впровадження сучасних водо-енергозберігаючих способів, із застосуванням краплинного зрошення. Переваги цього методу обумовлені наступним: створюється оптимальний водно-повітряний, тепловий і поживний режими ґрунту; є можливість своєчасно і якісно проводити всі технологічні прийоми; економія поливної води становить до 200%, порівняно з традиційними способами поливу; зменшуються витрати енергії на подачу поливної води в 1,5—2 рази; створюються умови для локального внесення добрив та отрутохімікатів.
Тільки за 2012 рік площа впровадження краплинного зрошення в області зросла на 2,8 тис. га та становить 26,5 тис. га, що складає близько 50% від державного показника, а у порівнянні з 2005 роком вони зросли на 20,5 тис.га. З цієї площі використовується під овочами 80 відсотків, під садами та виноградниками 20 відсотків. Найбільші площі під краплинним зрошенням зосереджені у Каховському районі, де цей спосіб поливу впроваджено на площі 8,7 тис.га, Цюрупинському – 4,1 тис.га, Білозерському – 3,0 тис.га, м.Нова Каховка – 1,9 тис.га, Голопристанському районі - 2,1 тис.га.
Завдяки краплинному зрошенню сільгосптоваровиробники області отримують стабільно високі врожаї сільгоспкультур, а саме томатів по 600 – 800 ц/га, огірків по 350 – 400 ц/га, цибулі не менше 600 ц/га.
Під час робочої поїздки до Херсонської області у липні місяці минулого року Прем’єр-міністром України М.Я.Азаровим було відмічено високий рівень застосування краплинного зрошення.
Керівництво області, самі сільгосптоваровиробники Херсонщини зацікавлені в подальшому розширені цих площ. І наші дії будуть спрямовані на розвиток краплинного зрошення, зокрема шляхом залучення інвесторів, які тільки за 2012 рік вклали біля 50 млн.грн у будівництво та розвиток цих технологій.
У квітні минулого року Херсонською обласною радою була прийнята Комплексна програма розвитку водного господарства Херсонської області на період до 2020 року де передбачено, зокрема доведення площ під краплинним зрошенням до 75 тис.га. І всі підстави для цього є.
Також, у поточному році цей спосіб поливу буде застосований не тільки під овочі, сади та виноградники, а й при вирощуванні кукурудзи на зерно, що дозволяє збільшити її врожайність до 15-20 тон з гектара. При цьому відпрацьовується питання щодо залучення до поливу ділянок прилеглих до державних зрошувальних каналів. Позитивні приклади використання цих ділянок вже є у Великолепетиському, Каховському, Каланчацькому районах де вирощувалася кукурудза на зерно та цукрова кукурудза з використанням краплинного зрошення .
Збільшенню валового виробництва рослинництва сприяє розширення поливу богарних ділянок-«супутників». У минулому році їх полито 32,3 тис.га, що на 2,3 тис.га більше 2011 року, а у 2013 році їх буде залучено до поливу на площі біля 36 тис.га.
За переконанням начальника облводресурсів, семінар сприятиме подальшому розвитку цього прогресивного способу поливу на Херсонщині і саме спільними зусиллями будуть досягнуті заплановані результати.