Гідрогеологічна обстановка в області на постійному контролі

22.02.2013

Для оперативного прийняття рішень з питань пропуску повеневих і паводкових вод, наказом облводресурсів від 11 січня 2013 року № 9 "Про пропуск льодоходу, повені і паводків у 2013 році" затверджено персональний склад аналітично-диспетчерського центру облводресурсів, осіб, відповідальних за підготовку до пропуску льодоходу, повені і паводків, та передбачено виконання організаційних і практичних заходів щодо пропуску льодоходу, весняної повені та осінньо-зимових дощових паводків у 2013 році.
З метою попередження процесів підтоплення, підвідомчими облводресурсів організаціями, в залежності від гідрометеорологічної ситуації, підтримується робота до 40 дренажних насосних станцій, якими вже з початку 2013 року перекачано 3 млн. м3 води (за 2012 рік перекачано – 59,9 млн. м3 води), що дозволяє тримати меліоративну ситуацію в задовільному стані.
На балансі підвідомчих облводресурсів водогосподарських організацій знаходиться 7 ставків-накопичувачів загальною площею 1876,095 га, сумарний повний об'єм ставків 26,675 млн.м3, для яких розроблені режими роботи з урахуванням можливих паводків різної забезпеченості. Каскади гідроспоруд та всі 855,6 км міжгосподарських каналів знаходяться в технічно справному стані і готові до пропуску паводкових і повеневих вод.
У кожному районному управлінні водного господарства створені аварійні бригади, які загалом налічують 205 чоловік особового складу та 122 одиниці техніки, накопичений необхідний аварійний запас будівельних та паливно мастильних матеріалів.
Відпрацьована схема взаємодії з відповідними територіальними підрозділами міністерств та місцевими органами виконавчої влади, розроблені Порядки взаємодії і обміну оперативною інформацією між Територіальним управлінням МНС у Херсонській області та ПАТ «ЕК» Херсонобленерго».
Аналітично-диспетчерським центром облводресурсів організовано постійний контроль за зміною гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки, обмін інформацією з Кризовим центром Держводагентства України, Міжвідомчою комісією по встановленню режимів роботи Дніпровських водосховищ, Дніпровським басейновим управлінням стосовно метеорологічної обстановки та рівнів води у водосховищах з метою прийняття оперативних рішень.
Для безаварійного пропуску повені і паводку постійно контролюються рівні води на об’єктах де може виникнути загрозлива ситуація.