Вчасно отримана вода – запорука достатку

18.02.2013

Приморське управління водного господарства у межах своїх повноважень забезпечує на території Голопристанського району вирішення питань щодо експлуатації державних меліоративних систем, використання, збереження та відтворення поверхневих водних ресурсів, меліорації земель, вирішує в установленому порядку разом з місцевими органами виконавчої влади питання забезпечення населення і галузей економіки Голопристанського району водними ресурсами.
У 2012 році наявні в управлінні фінансові та матеріальні ресурси були зосереджені перш за все на ремонті гідротехнічних споруд, насосно-силових агрегатів, виробничих приміщень, очищення каналів від мулу, що дало змогу своєчасно забезпечити подачу води на зрошення сільськогосподарських культур у відповідності до заявок водокористувачів.
Із спеціального фонду управлінням виконано ремонтних робіт на суму 279,545 тис.грн. в тому числі : капітальний ремонт – 77,958 тис. грн., що в 1,3 рази більше від рівня 2011 року; поточний ремонт – 201,587 тис.грн. Доглядові роботи – 753,4 тис.грн (108,9% від рівня 2011року).
З початку року відремонтовано 40 гідротехнічних споруд, що забезпечило безаварійну подачу води водокористувачам. Для надійної роботи устаткування насосних станцій зрошення проведено поточний ремонт 16 насосних агрегатів. Придбано та встановлено три сонячні батареї на насосних станціях № 22, № 21, № 8. Для боротьби з підтопленням силами управління було проведено поточний ремонт семи насосів марки ЕЦВ.
Згідно заходів з підготовки управління до роботи в осінньо-зимовий період 2012-2013 років проведено ремонт та утеплення 15 будівель виробничого призначення, ремонт 10 насосних станцій, 2 гідротехнічних споруд, 5 майстерень. Створено запаси паливно - мастильних матеріалів, вугілля.
Після закінчення поливного сезону 2012 - проведено обстеження об’єктів водогосподарського комплексу з метою визначення їх технічного стану та обсягів ремонтних робіт, які необхідно виконати в 2013 році. Проведено вирубку чагарникової рослинності протяжністю 90,4 км, обкошено берм та приканальних смуг – 182,5 км, очищено від мулу та наносів в об’ємі 12,1 тис.куб.м., землерийною технікою виконанні роботи в об’ємі 17,2 тис. куб.м.
Управлінням здійснюється облік води для поливу сільськогосподарських культур. Для обліку води проведено 111 контрольних вимірів води гідрометричним млинком та на 71 гідропосту встановлені гідрометричні рейки. З Північно - Кримського каналу подано в Краснознам’янський магістральний канал 42,5 млн.куб.м. води. Безпосередньо насосними станціями управління за поливний сезон 2012 року споживачам для поливу передано 3,5 млн.куб.м. води. Площа поливу склала 14,1 тис. га. Надавалась методична та практична допомога сільгоспвиробникам по впровадженню крапельного зрошення. Збільшена площа посівів рису до 507 гектарів.
Звіти водокористувачів району по статистичній формі 2ТП - (водгосп), приймаються щоквартально.
Спеціалісти управління проводять консультації водокористувачам щодо надання рекомендацій з питань обґрунтування потреби у воді та проведення заходів щодо раціонального використання водних ресурсів. Ці рекомендації необхідні для оформлення документів по отриманню дозволу на спеціальне водокористування, бо без нього управління немає права укладати договір з водокористувачем на подачу води.