Пониззя Дніпра будуть відновлювати

14.02.2013

Заступник голови обласної державної адміністрації Валентин Підвисоцький провів перше засідання робочої групи із впровадження пілотного проекту щодо відродження біо- та ландшафтного різноманіття пойми Пониззя Дніпра.
У рамках засідання фахівці зазначили, що Пониззя Дніпра – це осередок збереження природний водойм заплавного типу, які відіграють виключне значення у природному відтворенні, зимівлі та нагулі різних видів риб. Проте через антропогенний вплив, поймові водойми Пониззя Дніпра втратили свою здатність самовідновлюватися, в наслідок чого відбувається замулювання та заболочування, а також зменшують корисні об’єми прісної води.
Як було вирішено раніше, пілотним майданчиком для відновлення біо- та ландшафтного різноманіття було обрано водоймище «озеро Лягушка», яке розташовано на землях водного фонду земель запасу Старозбур’ївської сільської ради. Розчищення та поглиблення акваторії водойми не тільки відновить водообмін, але й дасть можливість використовувати накопичені запаси природної сировини, мулові відклади, у сільському господарстві як органічне добриво, або як кормову добавку для тварин.
Під час засідання Валентин Підвисоцький надав доручення робочій групі проаналізувати та затвердити проект, розроблений науковцями Херсонського державного аграрного університету та Херсонського державного університету. Після чого обґрунтувати юридичну складову реалізації пілотного проекту та отримати всі дозволи для початку робіт.