Микола Костяк: запорука високого врожаю – крапельне зрошення

12.02.2013

Про відновлення та розширення площ зрошення, в першу чергу за рахунок сучасного ефективного методу поливу - краплинного зрошення, голова облдержадміністрації Микола Костяк розповів 11 лютого у програмі «Вечірня студія» на ХОДТРК «Скіфія».
Дане питання обговорювалось у рамках зустрічей голови облдержадміністрації з Першим Віце-прем’єр-міністром України Сергієм Арбузовим та представниками профільних міністерств.
Наразі з усього обсягу сільськогосподарських угідь, лише 21% на Херсонщині має зрошення. Проте, згідно обласної програми «Зерно Херсонщини 2012-2015», у поточному році планується отримати 2,7 млн тонн зернових культур.
«Нещодавно відбулась велика нарада із сільгосптоваровиробниками, під час якої були визначені напрямки по виробництву зернових культур, овочів і фруктів. Ми вислухали пропозиції науковців, які показали в якому напрямку треба рухатись в цьому році, який виявився не дуже сприятливим для аграріїв, оскільки восени майже не було опадів», - сказав Микола Костяк.
Крім того, він наголосив, що на сьогодні Херсонщина має 300 тис. га поливних земель, у перспективі планується охопити 425 – 450 тис. га, ті обсяги які ще були за радянських часів.
«До того ж, наразі в області відбувається перехід на сучасні поливні технології, у першу чергу, це крапельне зрошення, на якому вирощуються не тільки овочі та фрукти, наразі обговорюється питання вирощування зернової кукурудзи на зрошенні. Такого в Україні практично немає. Вже є декілька пропозицій і фахівці високого рівня вже готові надати нам гарантію, що ми матимемо врожай 22 тонни з гектара», - сказав голова облдержадміністрації під час телепередачі.