О. Вілкул: Ситуація щодо протидії паводкам та сходження криги прогнозована та знаходиться під контролем Уряду

11.02.2013

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул провів засідання міжвідомчого оперативного штабу з координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади під час повені та сходження криги у 2013 році.

На нараді було затверджено склад штабу. Олександр Вілкул поставив завдання відповідальним структурам щодо організації профілактичних та підготовчих заходів для безпечного пропуску повені і сходження криги.
До складу міжвідомчого оперативного штабу, який очолює Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, увійшли: керівництво Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку, Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства охорони здоров’я, Державного агентства водних ресурсів, Укравтодору, Держрибагентства, Укрморрічінспекції, Мінприроди, Мінекономрозвитку, Мінфіну та Укргідроенерго.
За інформацією керівника Українського гідрометеорологічного центру Миколи Кульбіди, цього року снігові запаси на території України на цей час менші за норму, така ж ситуація і в прилеглих областях Росії та Білорусії. Поточна водність та запаси води в ґрунті також у межах норми. «Виходячи з аналізу ситуації, високого водяного водопілля цього року не очікується», - зазначив Микола Кульбіда.
«Незважаючи на оптимістичний прогноз Гідрометеоцентру, для організації безпечного пропуску повені, сходження криги та захисту населення і територій від шкідливої дії води необхідно вжити весь комплекс необхідних заходів. Усі дії будуть координуватись міжвідомчим оперативним штабом. Уряд має отримувати щоденний звіт щодо стану виконання запланованих робіт», - сказав Олександр Вілкул.
Віце-прем’єр-міністр України дав завдання керівникам відповідних служб утримувати в постійній готовності інженерну, спеціальну, автомобільну техніку, мобільне насосне обладнання, автономні джерела електроживлення та плавзасобів, які можуть бути залучені до виконання заходів з протидії повені.
Олександр Вілкул також дав завдання членам штабу координувати свою роботу за напрямами з відповідними структурами прилеглих країн, зокрема щодо інформації про рівень снігових запасів та рівню водопілля.
Він також зазначив, що необхідно своєчасно інформувати населення у разі погіршення гідрометеорологічної обстановки під час пропуску повені, сходження криги та виникнення загрози підтоплення населених пунктів.
За результатами наради міжвідомчого оперативного штабу Олександр Вілкул поставив відповідальним керівникам низку завдань. Зокрема, йдеться про здійснення постійного моніторингу гідрологічної обстановки в кожному регіоні, де існує загроза підтоплень населених пунктів та в місцях розташування найбільш важливих об’єктів, що можуть зазнати шкідливої дії води. Рішенням передбачено розробити порядок дій всіх відомств на період сходження криги та пропуску повені при погіршенні гідрологічної ситуації та виникненні підтоплень.
Для забезпечення водовідведення Олександр Вілкул поставив завдання головам облдержадміністрацій, керівникам місцевих органів влади та головним управлінням служби з надзвичайних ситуацій організувати перевірку та забезпечити нормальне функціонування зливових каналізаційних та дренажних систем населених пунктів, водовідвідних і меліоративних каналів, русел малих річок, водопропускних споруд під автомобільними мостами та дорогами, а також провести заходи щодо захисту мостів, шлюзів, дамб, гідроелектростанцій та інших гідротехнічних споруд під час сходження криги.

(www.kmu.gov.ua)