Дозвіл на спецводокористування – основний документ для поливу

28.01.2013

Підготовка до поливного сезону 2013 року розпочалася в Каланчацькому управлінні водного господарства відразу ж після завершення поливів. Укладення договорів для надання платних послуг з водоподачі з сільгоспвиробниками здійснюватиметься виключно на підставі актів готовності меліоративних систем до прийняття води та за умови наявності у виробників дозволу на спецводокористування.
Цей дозвіл передбачає отримання лімітів відбору і скидання вод усіма первинними водокористувачами (які здійснюють відбір води з підземних або поверхневих джерел води), орендарями водних об'єктів, а також всіма підприємствами, які не мають відповідної документації.
Відбір води без дозволу на спецводокористування тягне за собою нарахування штрафних санкцій і на підставі сум заподіяної шкоди може призвести до прийняття рішення про призупинення роботи підприємства, пов'язаної з відбором води, а в окремих випадках до порушення кримінальної справи.
Саме цей документ надає право на користування поливною водою і одночасно накладає на водокористувачів певні зобов’язання, що регламентуються Водним кодексом України.
Стаття 48 Кодексу визначає, що спеціальне водокористування - це забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів.
Відповідно до статті 49 спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу, який видається місцевими органами Мінприроди за погодженням із органами водного господарства (при заборі поверхневих вод) та (або) геологічною службою (при заборі підземних вод).
Видача зазначеного дозволу здійснюється за клопотанням самого водокористувача, в якому він чітко обгрунтовує власні потреби у воді, погодженим з державними органами водного господарства.
За докладнішою консультацією можна звернутися до головного спеціаліста з використання водних ресурсів Каланчацького управління водних ресурсів Медвідка Сергія Володимировича, котрий систематично проводить роз’яснювальну роботу серед водокористувачів та надає допомогу в оформленні необхідних документів для отримання дозволу на спецводокористування.