Перезимівля озимих культур в області проходить на належному рівні

21.01.2013

Потенціал майбутнього врожаю зерна озимих культур визначається розвитком рослин в осінній період.
Так, у господарствах області із 469,8 тис. га пшениці озимої в оптимальні строки було посіяно 281,9 тис.га, у допустимі – 92,7 тис.га та пізні строки – 95,2 тис.га. Про це проінформувала директор Інституту зрошуваного землеробства НААН Раїса Вожегова на селекторній нараді, яку провів голова обласної державної адміністрації Микола Костяк.
Раїса Вожегова також повідомила, що у 2012 році одержання сходів залежало більше від умов зволоження, ніж від строку сівби та внаслідок цього, перед входом в зиму, сходи одержано на площі 351 тис.га. За її словами, це в основному посіви на добре доглянутих чорних парах у Великолепетиському, Великоолександрівському, Горностаївському, Нововоронцовському і Верхньорогачицькому районах та на зрошенні. Крім того, у жовтні на більшій частині площ у цих районах випали опади.
Також було зазначено, що на сьогодні перезимівля озимих культур проходить на належному рівні, пошкоджень рослин не спостерігається.
Заступник голови обласної державної адміністрації Михайло Мельник з даного питання звернув увагу на те, що потрібно відпрацювати структуру посівних площ на 2013 рік з врахуванням стану озимих зернових культур, з доведенням зернової групи згідно обласної програми «Зерно Херсонщини 2012-2015». Він також підкреслив, що в області планується низка заходів: кущові навчання з питань вирощування кормових культур, використання продуктів переробки сої, кукурудзи та впровадження їх у годівлі тварин та птиці; науково-практичні наради з питань підготовки області до весняно-польових робіт, що значно допоможе покращити розвиток агропромислового комплексу в області.

(http://www.oda.kherson.ua)