Центральні та місцеві органи влади працюють у посиленому режимі

16.12.2012

16 грудня 2012 року за дорученням Прем’єр-міністра України М.Азарова під головуванням першого заступника керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України Ю.Аністратенка відбулася селекторна нарада з питань подолання наслідків складних погодних умов, участь у якій взяв Голова Держводагентства В.Сташук.

За дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова у Будинку Уряду Перший заступник Керівника Секретаріату КМУ Юрій Аністратенко провів селекторну нараду із заступниками голів обласних державних адміністрацій регіонів, території яких постраждали від складних погодних умов.
Участь у селекторній нараді взяли представники МНС, Міненерговугілля, Міноборони, МВС, Мінприроди, Мінфіну, Мінекономрозвитку, МОЗ, Мінінфраструктури, Мінрегіону, Держказначейства, Укравтодору, Держводагентства та Держаміністрації залізничного транспорту, а також представники 11 областей - Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької і Чернівецької.
Юрій Аністратенко зазначив, що в 10 областях центрального та західного регіонів складні погодні умови призвели до численних відключень населених пунктів від електропостачання та до блокування руху автотранспорту. «Ситуація досить складна, але вже простежується позитивна динаміка і кількість знеструмлених населених пунктів поступово скорочується», - підкреслив він та висловив сподівання, що до завтра більшість поселень у цих регіонах повністю підключать до електромережі.
Водночас, зазначив Перший заступник Керівника Секретаріату КМУ, у деяких регіонах складається парадоксальна ситуація: при наявності всіх необхідних людських, матеріальних, технічних ресурсів, і тісної взаємодії з відповідними службами велика кількість населених пунктів залишається знеструмленими. «Така ситуація є неприпустимою. Тому ми повинні у максимально стислі строки відновити подачу електроенергії до знеструмлених населених пунктів», - наголосив він.
Перший заступник Міністра надзвичайних ситуацій Віталій Бут додав, що більшість постраждалих областей неналежно відреагували на ситуацію. «МНС завчасно подає в регіони зведені дані щодо прогнозу погоди. І на цей раз було попереджено про те, що очікується серйозне погіршення погодних умов. Але у деяких місцях керівники зреагували не на упередження ситуації, а лише за фактом. Наприклад, відповідні комісії були створені лише після утворення трьохметрових переметів на дорогах», - зазначив він і додав, що це стосується і підготовки необхідної техніки, і забезпечення паливно-мастильними матеріалами, продуктами харчування тощо.
Юрій Аністратенко звернувся до керівництва МНС, Міненерговугілля, Міноборони, Укравтодору, місцевих органів виконавчої влади, обласних енергопостачальних підприємств та ряду інших відомств максимально мобілізувати ресурси для забезпечення оперативного реагування.
Він нагадав, що сьогодні о 15:00 в Міненерговугілля відбулася селекторна нарада з керівництвом обласних енергопостачальних підприємств, під час якої обговорювалися питання відновлення енергопостачання практично кожного знеструмленого населеного пункту.
Під час селекторної наради представники облдержадміністрацій доповіли про проведену роботу і поточну ситуацію в регіонах.
За результатами обговорення було доручено направити в деякі області додаткові кошти, забезпечити їх паливно-мастильними матеріалами та спеціалізованою технікою.
Юрій Аністратенко наголосив, що керівники областей, на території яких панує негода, мають досить серйозно розглянути низку побутових питань. Він просив визначитися щодо обов’язковості проведення навчання у школах: «Де є проблеми – не ризикуйте і дітей до шкіл не відправляйте».
Як повідомлялося, Прем’єр-міністр України Микола Азаров тримає на особистому контролі роботи з ліквідації наслідків стихії. Зокрема, він доручив відповідним міністерствам і відомствам у максимально стислі терміни забезпечити підключення до мереж електропостачання знеструмлених населених пунктів. Крім того, Микола Азаров зобов’язав ряд міністерств та відомств терміново забезпечити надання місцевим органам виконавчої влади та обласним енергопостачальним компаніям допомоги наявними силами та засобами у відновленні роботи об’єктів електропостачання, забезпечивши безперебійну цілодобову роботу спеціальної техніки, сил та засобів для своєчасного прибирання і розчищення під’їзних доріг. Також буде надана необхідна допомога людям в транспортних засобах, які потрапили у транспортні затори через снігові замети на автошляхах країни.